Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 oktober 2016

Larm: Nytt råttgift dödar våra husdjur

En ny typ av råttgift som nått handeln är livsfarligt för våra husdjur. Det rapporterar veterinärer som fått in flera fall av medvetslösa hundar, som i värsta fall dött av medlet.

FOTO: Mostphotos

För två år sedan godkändes ett nytt så kallat råttgift som innehåller ämnet alfakloralos. Medlet kan bland annat framkalla kramper och medvetslöshet och symptomen kommer snabbt.

På senare tid har veterinärer tagit emot medvetslösa husdjur som fått i sig giftet.

– Det är väldigt obehagligt. Vi har haft två hundar på kort tid nu, och en av dem överlevde. De kan vakna upp inom tre dygn, men en del vaknar inte upp igen, eller blir så dåliga under tiden att man får avliva dem, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på Anicura Djursjukhuset i Jönköping, till SVT.

De flesta råttgift är så pass starka att de kan orsaka inre blödningar hos skadedjur, och därmed skada även husdjur.

Det som gör produkter innehållandes alfakoralos så farliga är att det inte finns något motgift.

– Det som är största risken, förutom att de blir så djupt sövda så att de dör, är att de får proppar i lungorna så att de inte kan andas, säger Frida Norrvik, veterinär på Anicura Falu Djursjukhus, till SVT.

Förutom att husdjuren kan få i sig preparatet direkt kan de också drabbas av sekundärförgiftning, genom att äta förgiftade råttor och möss.

Läs hela artikeln här>>

Har du drabbats av möss hemma? Så här motar du enklast bort dem >>

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen