Lars pilgrimsvandrar i Sverige
Skälen till att ge sig ut på en pilgrimsvandring kan vara många – och väldigt olika. Lars Andersson, 62, från Segmon sökte ensamhet och tystnad efter en intensiv arbetsperiod.
– Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet, säger han.
I mitten av juli gav Lars Andersson sig av för att vandra delar av S:t Olavsleden, från Kungslena i Västergötland och hem till Segmon i Värmland.
En vandring på 13 mil genom ett somrigt Sverige, och en resa över Vänern med vikingaskeppet Sigrid Storråda.
Möts vid Läckö Slott
När vi träffar Lars är han inne på sin sjunde vandringsdag. Han startade vid Kungslena kyrka i Västergötland och vi möter honom vid Läckö Slott vid Vänerns södra strand.
– Det är morgon den sjunde dagen och då får man vila, säger han.
Vikingaskeppet Sigrid Storråda
Nu väntar en överfart från Läckö Slott till Lurö med vikingaskeppet Sigrid Storråda – ett av världens största sjögående vikingaskepp.
Sjön ligger spegelblank, solen lyser genom trädtopparna. Det ser ut att bli en bra dag.
Lars Andersson startade ensam sin vandring och vandrande med sig själv och sina tankar via Gudhem, Varnhem, Skara Domkyrka och Husaby innan han kom fram till Läckö Slott.
Läs också: Vackra vandringsleder i Sverige – 16 leder för alla
Träffat nya människor
Målet för dagen är Lurö mitt i Vänern för att sedan vandra vidare längs S:t Olavsleden. På sin väg har han funnit sin viloplats vid ödetorp, kyrkor och öar och träffat nya människor på vägen vilka delat med sig av mat, dryck och berättelser.
Lars vandrar så som människor har gjort under de senaste tusen åren.
Vandrade till aposteln
Från början vandrade pilgrimer till Jerusalem, där Jesus själv hade vandrat, och till Rom, martyrernas stad och kyrkans säte. Men politiska stridigheter gjorde att de blev svåra att nå. I stället skapade man andra mål att vandra till aposteln, och Spaniens skyddshelgon, Jakobs grav vid Santiago de Compostela och Olav den heliges grav vid Nidarosdomen i Trondheim.
Läs också: Fem favoriter för en hållbar semester
Vad fick dig att börja vandra?
– Det är nog en lång sammansatt kedja av händelser. Jag har en bokföringsfirma och maj, juni och juli har alltid varit månader med mycket jobb. Efter den intensiva perioden har jag haft ett behov att landa, säger Lars.
– Förr tog jag ofta bilen och åkte, kanske till Tyskland, ofta alldeles ensam, och absolut inget planerat i förväg. Det gav både ensamhet och frihet. Men förra året ville jag ha mer äventyr och spänning därför valde jag att gå från Segmon i Grums kommun, där jag bor, till Halden i Norge. En vandring på 13 mil genom skog och på grusvägar under sex dagar. Det gav mig mersmak.
Pilgrimens sju motton
Allt fler människor väljer att pilgrimsvandra både i Sverige och utomlands. Leder som länge har varit bortglömda har nu restaurerats. Kanske är det vardagslivet och stressen som får oss att längta efter enkelhet. Pilgrimsvandringen är ett sätt att ta en paus från vardagen, koppla bort huvudet och få använda kroppen.
Packningen är lätt och en pilgrims ränsel innehåller ingen dyr utrustning, bara det mest nödvändiga. Det är en del i själva pilgrimslivet – enkelhet och frihet.
S:t Olavsleden hör inte till den mest självklara av de pilgrimsmål som finns i världen men har fått mer uppmärksamhet på senare tid.
– Att jag valde S:t Olavsleden känns rätt naturligt. Den går genom min hembygd och jag behöver inte resa särskilt långt för att kunna starta vandringen. Det ger mig också de sju motton som ledsagar en pilgrim genom landskapet på vägen mot målet – frihet, enkelhet, långsamhet, andlighet, tystnad, bekymmerslöshet och delande. Ord att förhålla sig till inte bara på vandringen utan också genom livet, förklarar Lars.
”Kommer tankar i huvudet”
Efter några mil brukar vandrarnas samtal med varandra tystna och samtalet vänds inåt. Vilket kanske är den största anledningen till att människor ger sig ut som pilgrimer. Precis som Dag Hammarskjöld skrev i sin dagbok Den längsta resan är resan inåt.
– Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet, saker som finns i ens inre och som är helt allmänmänskligt och naturligt för varje vandrare, säger Lars.
Läs också: Naturen lyfter din hälsa – två timmar räcker
Efter en natt på Lilla Korsön i Lurö skärgård åker vi båt en timme in till fastlandet och Ekenäs på Värmlandsnäs.
Vi följer Lars en bit på vägen och viker sedan av till hällristningarna vid Ulfudden ute på Värmlandsnäs.
Lars och de andra pilgrimerna fortsätter sin vandring norrut – mot Ölseruds kyrka – för övernattning vid kyrkomuren och ytterligare några dagars vandring.
Läs också: 8 pilgrimsvandringar i Sverige – guide!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.