Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 augusti 2019

Lars pilgrimsvandrar i Sverige

Skälen till att ge sig ut på en pilgrimsvandring kan vara många – och väldigt olika. Lars Andersson, 62, från Segmon sökte ensamhet och tystnad efter en intensiv arbetsperiod.

– Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet, säger han.

 ”Att jag valde Sankt Olavsleden känns rätt naturligt. Den går genom min hembygd och jag behöver inte resa särskilt långt för att kunna starta vandringen”, säger Lars Andersson.
”Att jag valde Sankt Olavsleden känns rätt naturligt. Den går genom min hembygd och jag behöver inte resa särskilt långt för att kunna starta vandringen”, säger Lars Andersson.

I mitten av juli gav Lars Andersson sig av för att vandra delar av S:t Olavsleden, från Kungslena i Västergötland och hem till Segmon i Värmland.

En vandring på 13 mil genom ett somrigt Sverige, och en resa över Vänern med vikingaskeppet Sigrid Storråda.

Möts vid Läckö Slott

 På den sjunde vandringsdagen är Lars framme vid Läckö Slott vid Vänerns södra strand.
På den sjunde vandringsdagen är Lars framme vid Läckö Slott vid Vänerns södra strand. FOTO: EvaLena Heinered

När vi träffar Lars är han inne på sin sjunde vandringsdag. Han startade vid Kungslena kyrka i Västergötland och vi möter honom vid Läckö Slott vid Vänerns södra strand.

– Det är morgon den sjunde dagen och då får man vila, säger han.

Vikingaskeppet Sigrid Storråda

Nu väntar en överfart från Läckö Slott till Lurö med vikingaskeppet Sigrid Storråda – ett av världens största sjögående vikingaskepp.

 För att ta sig över Vänern bokade Lars vikingabåten Sigrid Storråda, ett av världens största sjögående vikingaskepp som hör hemma i Blomberg i Västergötland. Båten är en replika av vikingaskeppet som finns på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.
För att ta sig över Vänern bokade Lars vikingabåten Sigrid Storråda, ett av världens största sjögående vikingaskepp som hör hemma i Blomberg i Västergötland. Båten är en replika av vikingaskeppet som finns på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. FOTO: EvaLena Heinered

Sjön ligger spegelblank, solen lyser genom trädtopparna. Det ser ut att bli en bra dag.

Lars Andersson startade ensam sin vandring och vandrande med sig själv och sina tankar via Gudhem, Varnhem, Skara Domkyrka och Husaby innan han kom fram till Läckö Slott.

Läs också: Vackra vandringsleder i Sverige – 16 leder för alla

 Målet för dagen är Lurö mitt i Vänern för att sedan vandra vidare längs Sankt Olavsleden.
Målet för dagen är Lurö mitt i Vänern för att sedan vandra vidare längs Sankt Olavsleden. FOTO: EvaLena Heinered

Träffat nya människor

Målet för dagen är Lurö mitt i Vänern för att sedan vandra vidare längs S:t Olavsleden. På sin väg har han funnit sin viloplats vid ödetorp, kyrkor och öar och träffat nya människor på vägen vilka delat med sig av mat, dryck och berättelser.

Lars vandrar så som människor har gjort under de senaste tusen åren.

 Det är sen kväll då vi vandrar över fältet med det blommande gräset för att leta efter en plats att lägga ut våra sovsäckar för natten. Vi är på Lilla Korsön i Lurö skärgård mitt i Vänern och ska övernatta på klipporna innan vi fortsätter med båt in till Värmlandsnäs.
Det är sen kväll då vi vandrar över fältet med det blommande gräset för att leta efter en plats att lägga ut våra sovsäckar för natten. Vi är på Lilla Korsön i Lurö skärgård mitt i Vänern och ska övernatta på klipporna innan vi fortsätter med båt in till Värmlandsnäs. FOTO: EvaLena Heinered

Vandrade till aposteln

Från början vandrade pilgrimer till Jerusalem, där Jesus själv hade vandrat, och till Rom, martyrernas stad och kyrkans säte. Men politiska stridigheter gjorde att de blev svåra att nå. I stället skapade man andra mål att vandra till aposteln, och Spaniens skyddshelgon, Jakobs grav vid Santiago de Compostela och Olav den heliges grav vid Nidarosdomen i Trondheim.

Läs också: Fem favoriter för en hållbar semester

Vad fick dig att börja vandra?

– Det är nog en lång sammansatt kedja av händelser. Jag har en bokföringsfirma och maj, juni och juli har alltid varit månader med mycket jobb. Efter den intensiva perioden har jag haft ett behov att landa, säger Lars.

– Förr tog jag ofta bilen och åkte, kanske till Tyskland, ofta alldeles ensam, och absolut inget planerat i förväg. Det gav både ensamhet och frihet. Men förra året ville jag ha mer äventyr och spänning därför valde jag att gå från Segmon i Grums kommun, där jag bor, till Halden i Norge. En vandring på 13 mil genom skog och på grusvägar under sex dagar. Det gav mig mersmak.

 ”Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet”, säger Lars.
”Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet”, säger Lars. FOTO: EvaLena Heinered

Pilgrimens sju motton

Allt fler människor väljer att pilgrimsvandra både i Sverige och utomlands. Leder som länge har varit bortglömda har nu restaurerats. Kanske är det vardagslivet och stressen som får oss att längta efter enkelhet. Pilgrimsvandringen är ett sätt att ta en paus från vardagen, koppla bort huvudet och få använda kroppen.

Packningen är lätt och en pilgrims ränsel innehåller ingen dyr utrustning, bara det mest nödvändiga. Det är en del i själva pilgrimslivet – enkelhet och frihet.

S:t Olavsleden hör inte till den mest självklara av de pilgrimsmål som finns i världen men har fått mer uppmärksamhet på senare tid.

– Att jag valde S:t Olavsleden känns rätt naturligt. Den går genom min hembygd och jag behöver inte resa särskilt långt för att kunna starta vandringen. Det ger mig också de sju motton som ledsagar en pilgrim genom landskapet på vägen mot målet – frihet, enkelhet, långsamhet, andlighet, tystnad, bekymmerslöshet och delande. Ord att förhålla sig till inte bara på vandringen utan också genom livet, förklarar Lars.

”Kommer tankar i huvudet”

 De första stegen pratar alla med varandra. Efter hand tystnar samtalen och samtalen förs i stället inåt.
De första stegen pratar alla med varandra. Efter hand tystnar samtalen och samtalen förs i stället inåt. FOTO: EvaLena Heinered

Efter några mil brukar vandrarnas samtal med varandra tystna och samtalet vänds inåt. Vilket kanske är den största anledningen till att människor ger sig ut som pilgrimer. Precis som Dag Hammarskjöld skrev i sin dagbok Den längsta resan är resan inåt.

– Om man vandrar mer än ett par dagar kommer det oundvikligen upp tankar i huvudet, saker som finns i ens inre och som är helt allmänmänskligt och naturligt för varje vandrare, säger Lars.

Läs också: Naturen lyfter din hälsa – två timmar räcker

Efter en natt på Lilla Korsön i Lurö skärgård åker vi båt en timme in till fastlandet och Ekenäs på Värmlandsnäs.

Vi följer Lars en bit på vägen och viker sedan av till hällristningarna vid Ulfudden ute på Värmlandsnäs.

Lars och de andra pilgrimerna fortsätter sin vandring norrut – mot Ölseruds kyrka – för övernattning vid kyrkomuren och ytterligare några dagars vandring.

 Många väljer att pilgrimsvandra för att få uppleva tystnad och ensamhet.
Många väljer att pilgrimsvandra för att få uppleva tystnad och ensamhet. FOTO: EvaLena Heinered

Läs också: 8 pilgrimsvandringar i Sverige – guide!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen