Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Lasse har mött många björnar och aldrig varit rädd

Lasse Björngrim har mött björn både hemma i Norrbotten och i Alaska och Ryssland. Trots otäcka historier om dödliga attacker är han själv aldrig rädd. Läs hans tips om vad du bör göra om nalle dyker upp.

 Ta det lugnt. Möter du björn, så vänd inte och spring, utan backa i stället långsamt från platsen.
Ta det lugnt. Möter du björn, så vänd inte och spring, utan backa i stället långsamt från platsen. FOTO: tt

76-årige Lasse Björngrim bor i Harads, fem mil norr om Boden i Norrbotten. Han har träffat på 16 björnar bara i Sverige och de allra flesta har han mött just hemma i Harads.

Första gången var i början på 1980-talet då han körde sina slädhundar. Plötsligt såg han en björn som var på väg mot honom och hundarna.

– Hundarna blev helt galna och skällde och skulle efter björnen. Jag försökte vända dem åt andra hållet utan att lyckas. Men som tur var stack björnen till skogs igen.

Läs även: Metod att bota björnrädsla

Björnungen gick förbi

En annan gång var han med frun och barnen och plockade bär i skogen när en gosig björnunge gick förbi alldeles intill deras ryggsäck.

– Vi gjorde tecken till barnen att stå helt blickstilla och vara tysta och de förstod. Så björnen fortsatte bara sin vandring.

 Lasse Björngrim i Harads i Norrbotten har mött många björnar och aldrig råkat illa ut.
Lasse Björngrim i Harads i Norrbotten har mött många björnar och aldrig råkat illa ut.

Lasse har till och med haft björn inpå huset. En dag såg han en hona stå med två ungar ute på tomten. Det var grannens påfåglar som hade lockat dit dem.

– Då stannade det massor med bilar på vägen för att se på dem och ta bilder.

En annan bybo fick sin mödosamt travade vedhög utriven av en björn som hade upptäckt ett smaskigt getingbo bland veden.

Fick tvärbromsa

På vårvintern, när han och hustrun Annika var ute med skotern, stötte de på en björn som just hade stigit ut ur idet.

– Vi fick tvärbromsa när en stor björnhane dök upp precis framför oss. Vi befarade att han skulle attackera oss, men han lufsade bara i väg.

Lasse Björngrim har aldrig varit rädd när han har stött på björnarna och han tycker att vi i Sverige är för snabba att skjuta dem.

– Här räcker det att någon björn har rivit ut en soptunna för att den ska dödas. I Kamtjatka där jag har varit på två fiskeresor och i Alaska där jag har rest med en naturfotograf lever man med björnarna på ett helt annat sätt.

Läs även: Mötte björn på promenaden – film!

Hann ta skydd i bilen

Men det betyder inte att det alltid går bra.

– I Kamtjatka blir människor dödade av björn varje år. Till och med på parkeringen till flygplatsen i Petropavlovsk blev en pappa och hans två barn attackerade av en hona. Sonen hann ta skydd i bilen, men dottern och pappan blev dödade inför pojkens ögon.

 Bilden på denna fiskande bjässe tog Lasse i Kamtjatka i Ryssland.
Bilden på denna fiskande bjässe tog Lasse i Kamtjatka i Ryssland.

Senaste gången Lasse Björngrim träffade på en björn var i maj härom året när han och Annika var på väg till sin stuga vid skidbacken Storklinten ett par mil norr om Boden.

– Precis när vi hade kört ut ur Harads dök det upp en björn vid vägkanten. Det var tydligen att någon hade parkerat sin bil och släppt lös sin hund som hade lockat fram den.

Lasses tips om du möter björn:

1. Spring inte, dels för att björnen är snabb på korta distanser, dels för att inte trigga jaktinstinkten.

2. Gör dig i stället stor genom att slå upp händerna i luften och långsamt backa från platsen. Fortsätt så om björnen gör utfall.

3. Skulle den anfalla ska man lägga sig platt mot marken med ansiktet neråt och händerna knäppta över nacken. Om angreppet inte avbryts efter någon minut måste man däremot försöka sparka och slå sig fri.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen