Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 september 2017

Laxå bevarar naturen – ekoturismen gynnar hela bygden

Laxå gjorde hela kommunen till Sveriges första ekoturismområde. Här finns bland annat Tivedens nationalpark som drar turister från när och fjärran. Lisa, Martin, Anders och andra lokala företagare jublar.

 Lisa Szanto sadlar en av hästarna som ska med ut på turridningen.
Lisa Szanto sadlar en av hästarna som ska med ut på turridningen.

När bilen rullar in på grusplanen vid Tivedstorp slungas du rätt in i en svensk landsbygdsidyll.

Här finns grusvägar, frodig grönska, gärdesgårdar, kor, hästar och gamla byggnader med gräs på taket. Det är inte svårt att förstå varför så många turister faller för denna plats och gärna kommer tillbaka.

Tivedstorp är en vandrarhemsby med anor från 1600-talet. Här finns förutom övernattningsmöjligheter bland annat kafé, restaurang, konferenslokal, bastu, dansbana och festloge. Allt på promenadavstånd till Tivedens nationalpark.

Föll för omgivningarna

I dag drivs stället av Lisa och Martin ”Frallan” Szanto samt Anders Thunarf.

 Tivedstorp ligger strax utanför Tivedens nationalpark i skog som framöver ska avverkas utan kalhyggen.
Tivedstorp ligger strax utanför Tivedens nationalpark i skog som framöver ska avverkas utan kalhyggen.

– Jag och Frallan var på besök här 2012 och föll direkt, vi blev hänförda, berättar Lisa Szanto.

Då bodde paret, tillsammans med barndomsvännen Anders och flera andra, på en gård en bit utanför Göteborg. De hade länge haft en dröm om att komma ut ännu mer på landet och när de fick höra att Tivedstorp låg ute för arrende slog de till.

– Det var kanske naivt, men allt kändes så rätt, säger Frallan.

– Jag hade läst en del om Tiveden innan och vi kände att det här var vår plats. Dessutom blev vi mottagna med öppna armar av bygden, säger Lisa.

Nyligen ställde sig en enig kommunstyrelse bakom förslaget att utropa Laxå till Sveriges första ekoturismområde. Satsningen från kommun, länsstyrelse och Sveaskog gör att turistföretagen kring Tivedens nationalpark får en rejäl skjuts i sitt företagande.

Läs även: Därför blev Matjordens dag blev en succé

Besöksvänligt skogsbruk

Nationalparken har utvidgats med en buffertzon med besöksvänligt skogsbruk. Redan nu besöks parken av cirka 100 000 personer varje år och räknas som traktens i särklass största besöksattraktion.

Nu vill man att fler besökare ska välja att stanna längre, boka upp sig på fler aktiviteter och hitta till fler besöksmål i området. Ett samarbete mellan kommunen och bygdens turistföretag har inletts och trion på Tivedstorp känner stor tillit till framtiden.

– Här i Tived är du nära många stora städer, men ändå har du känslan av vildmark, säger Lisa.

Det är ett tillstånd många av besökarna eftersträvar, alltså lugn och ro och upplevelsen av att vara ett med naturen. Lisa skrattar och säger att även den dåliga mobiltäckningen är en av sakerna som ger vildmarkskänsla.

Attraktivt med turridning

En av grannarna på andra sidan Tivedens nationalpark är Ösjönäs som drivs av bland annat Jessica Sannö. Just denna dag har hon turridning med ett gäng turister från Sverige och Holland. Jessica har sina hästar på Tivedstorp och det är härifrån turerna utgår.

 Dagens gäng ridsugna turister är på väg ut från gården och vandrarhemmet Tivedstorp, på en fyratimmarstur. Bygden runt Tivedens nationalpark satsar stort på naturturism.
Dagens gäng ridsugna turister är på väg ut från gården och vandrarhemmet Tivedstorp, på en fyratimmarstur. Bygden runt Tivedens nationalpark satsar stort på naturturism.

– Satsningen som görs nu är verkligen en belöning för hela bygden. Vi vill inte bara öka resultatet för oss företagare utan även öka antalet inflyttade, säger Jessica.

– Hela Sverige måste överleva och att då på det här viset hitta vinstdrivande skogsbruk som är besöksvänligt är toppen. Våra verksamheter kompletterar varandra bra och vi slussar gärna gäster mellan våra gårdar, säger hon.

Det är många som vill rida och de mest populära helgerna i maj och juni bokas redan ett år innan.

– Vi har många utländska turister som vill rida och vi kan ha svårt att få dem att stanna kvar lite längre. Svenskar bokar så långt i förväg så vi har ofta fullbokat, säger Jessica.

 Gammalt hus med gräs på tak, kan det bli charmigare?
Gammalt hus med gräs på tak, kan det bli charmigare?

Vind i seglet även officiellt

Redan i början av säsongen märktes en skillnad från tidigare år, att antalet besökare är fler.

– Det är väldigt roligt med en kommun som satsar och är engagerad. Nu är det mer vind i seglen även från officiellt håll, säger Frallan.

När trion tog över verksamheten för tre och ett halvt år sedan var läget annorlunda. Då fanns inte samma engagemang från kommunen och länsstyrelsen, men nu är det annat.

– Nu har kommunen i stället blivit drivande, tillsammans med oss företagare, och samarbetet är väldigt bra. Dessutom har man satsat på ny grafik med logotyper och hemsida, det är både proffsigt och roligt, säger Frallan.

– Jag tror att det här området är speciellt med det, att vi har så bra strävan åt samma håll. Bor man här året runt som vi gör, så är man intresserad och bryr sig om naturen, säger Lisa.

Buddistisk retreat och vandringsleder

Alldeles in på husknuten ligger fina etapper av vandringsleden Bergslagsleden, en bit in i skogen finns ett buddistiskt retreat och i samhället erbjuds yoga.

Nationalparken lockar dessutom besökare året runt. Det är inte bara på sommaren som området lever, även om juli och halva augusti är de absoluta högtrycksmånaderna.

 Martin ”Frallan” Szanto, Lisa Szanto och Anders Thunarf arrenderar Tivedstorp sedan tre och ett halvt år. De bodde förut utanför Göteborg, men sökte sig bort från storstaden.
Martin ”Frallan” Szanto, Lisa Szanto och Anders Thunarf arrenderar Tivedstorp sedan tre och ett halvt år. De bodde förut utanför Göteborg, men sökte sig bort från storstaden.

– Det händer saker här även på vintern och att uppleva området då är alldeles fantastiskt, den tystnaden får du aldrig på sommaren eller i stan, säger Lisa.

Nu vill både kommun och företagare att det ska satsas på rätt sorts turism.

– Det handlar om att vi vill värna om naturen och egentligen ser vi inte vad den här satsningen ger för effekt förrän om kanske tio år. Men det känns häftigt att Laxå kommun väljer ekoturism som sitt flaggskepp, att de gör det valet, säger Frallan.

– Vi kan lugnt påstå att vi flyttade hit i rätt tid, platsen kändes lite bortglömd innan. I dag är det stor skillnad, säger han.

 I den över 2 000 hektar stora nationalparken häckar bland annat tjäder.
I den över 2 000 hektar stora nationalparken häckar bland annat tjäder. FOTO: JONAS FORSBERG

Tivedens nationalpark har växt!

  • Ligger i Laxå och Karlsborgs kommuner i Örebro län.
  • Bland sevärdheter finns den långgrunda insjöstranden Vitsand, Junker Jägares sten, Stigmanspasset, de dramatiska bergsformationerna Stora Trollkyrka och Lilla Trollkyrka samt Bergslagsleden.
  • Sprickdalar, jätteblock och spår av skogsbränder är unikt för parken.
  • Bildades 1983 och utvidgades i år till 2 030 hektar.
  • Nationalparken nås enklast med bil söderifrån, från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund.

Gården ägs av bygden

Gården Tivedstorp ligger mitt emellan Stockholm och Göteborg.

Arrenderas och drivs av Lisa och Martin Szanto samt Anders Thunarf.

Erbjuder vandrarhem, kafé, livemusik, vandring, konferens och bröllopsfester m m.

Ägs av 185 aktieägare, halva bygden är trions hyresvärdar.

På gården arbetar även tre säsongsarbetare plus volontärer från hela världen.

Cirka 400 personer bor i bygden Tived där Tivedstorp ligger.

tiveden.se och Sverigesnationalparker.se finns mer info.

Läs även: Kiruna lockar nya turister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen