Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 mars 2019

Lex Maja ska rädda katter som far illa

Nu ska det bli lättare att larma när djur far illa. Den nya djurskyddsförordningen lex Maja är döpt efter katten Maja som svalt ihjäl när hennes matte hamnade på sjukhus.

 Lex Maja är den nya djurskyddslagen som ska stärka katters rätt. (Obs! Katten på bilden är inte Maja.)
Lex Maja är den nya djurskyddslagen som ska stärka katters rätt. (Obs! Katten på bilden är inte Maja.) FOTO: iStock

Den 1 april 2019 träder den nya djurskyddsförordningen i kraft. Den nya lagen gör det möjligt för hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänsten att bryta sekretessen för att informera polis eller djurskyddskontrollmyndighet när de i tjänsten ser djur som vanvårdas, är sjuka eller skadade.

Läs också: Sådan ägare, sådan katt! Visste du att katten härmar ditt beteende?

Hemtjänsten ignorerade Maja

Katten Maja lämnades ensam i en lägenhet och svalt till döds när hennes matte hamnade på sjukhus. Detta trots hemtjänstens kännedom om kattens öde. Med hänvisning till sekretessbestämmelser valde hemtjänsten att inte göra något åt saken.

Förbjudet att överge djur

Men nu ska alltså djurskyddslagen stärkas. Genom ett komplement av djurskyddslagen från 1988 tydliggörs nu hur man ska hålla djuren.

Lagen omfattar främst djur som är vanvårdade och sjuka, men flera länsstyrelser har gjort tolkningen att lex Maja i praktiken omfattar även djur som övergivits.

I propositionen till lagförslaget skrev regeringen att: ”Om djuret inte har tillgång till foder och vatten kan redan någon eller några dagar utan tillsyn vara tillräckligt för att djuret ska fara illa. Dessa situationer kan enligt regeringens bedömning anses omfattas av uttrycket tydlig vanvård”.

Läs också: Robotkatter gör äldre tryggare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen