Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 november 2018

Lövsångare världsmästare i långflygning!

Vår vanligaste fågel är också en av de mest imponerande flygarna. Tusen mil är ingen match för en lövsångare, har svenska forskare upptäckt.

 Lövsångaren slår världsrekord i långflygning, har forskare kunnat visa.
Lövsångaren slår världsrekord i långflygning, har forskare kunnat visa. FOTO: ibl

En fågel på tio gram flyger 1 300 mil, kan det vara sant?

Ja, svenska forskare från Lunds universitet har studerat lövsångare som flyger från nordöstra Sibirien till övervintringsplatserna i Afrika.

Tillsammans med ryska kollegor har forskarna utrustat de små fåglarna med minimala dataloggar, som fästs i en liten sele. När fåglarna kommit tillbaka till häckningsplatserna i Sibirien har de fångats, och sedan har informationen från dataloggarna laddats ned.

Läs också: Lövsångaren också bäst på att minska din stress

Rastar vid Medelhavet

Resultaten är häpnadsväckande. Det visar sig att dessa lövsångare under höstflyttningen flugit från Sibirien till östra Medelhavet och sedan vikt söderut till Kenya och Tanzania.

– Våra mätningar visar att de flyttar 1 300 mil, men vi har inte kunnat mäta hela sträckan eftersom batterierna i loggarna tog slut. Jag gissar att de flyttar ytterligare minst 100 mil till sydöstra Afrika, säger Susanne Åkesson, professor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Vanligast i Sverige

I sin viktklass, alltså fåglar på cirka tio gram, är detta världsrekord. Och inte mindre imponerande blir det när man tänker på att en lövsångare klarar detta ensam, även under sitt första levnadsår!

Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel och häckar i hela landet. Även svenska lövsångare flyttar till Afrika söder om Saharaöknen.

En lövsångare från Sundsvall i mitten av Sverige har minst 800 mil till övervintringsområdena, en rätt imponerande sträcka det också.

Dock flyger inte dessa små fåglar hela vägen i ett sträck, utan stannar och äter här och där på vägen.

Läs också: Tidtabell för när fåglarna kommer tillbaka

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen