Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 april 2017

Lyssna och njut: Så låter tystnaden i vildmarken

Ta en paus. Njut några ögonblicks tystnad från det inre av Lappland. Vi stressade människor behöver mer av – ingenting.

Dra upp volymen efter annonsen som föregår den här lilla filmen. Du kommer att höra ett svagt sus. Skogens, myrens och vildmarkens sus.

Land bjuder här på 30 sekunders tystnad från Muddus nationalpark i det inre av Lappland. Det är tidig förmiddag den 31 mars. Åtta minusgrader och meterdjup snö. Ett nattligt rävspår leder bort mot skogen. Ingenting händer. Utom i din hjärna.

Därför är tystnad viktigt

För tystnad är bra för människan, det har vi skrivit om förut i Land.

Den minskar stress. Ger hjärnan vila och möjlighet att tänka nya tankar. Och fantastiskt nog bidrar den till att nya hjärnceller bildas, i alla fall hos möss, det har forskning visat.

Flera mil väglöst land

Muddus nationalpark är tre och en halv mil från norr till söder och drygt två mil från öster till väster, av väglöst land. Bara skog och myr. Filmen är tagen i hjärtat av denna ödemark under en sex dagars skidtur i detta tystnadens paradis.

Och du! Glöm inte att sänka volymen när filmen är slut. För då kommer något annat än tystnad.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen