Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 mars 2016

Lyx i hönsgården: Bygg spa och koja till hönsen

Gör dina höns lyckliga, precis som Lovisa Andersson gjort. Bygg en lekplats i hönsgården med badhus och myskoja med granristak.

Bild 1/2
Bild 2/2

Girls just wanna have fun, sjöng Cyndi Lauper, och de här tjejerna är inte ett dugg annorlunda. Höns är lekfulla varelser. De vill krypa in, upptäcka och flaxa upp för bättre utsikt. Därför byggde Lovisa Andersson två riktigt lyxiga lekpalats till sina höns av pinnar och ris. Nu har hönan Fia, en brun faverolleblandning, den kritvita Dino och de andra damerna en rund myskoja med granris på samt ett spabad med klättertak.

Lovisa är supernöjd men pysslar fortfarande med detaljerna. Den runda kojan fick nyligen en bakdörr.

– Jag har märkt att om en höna som är lägre i rang är i kojan och en av tuffingarna står i öppningen så vågar inte hönan springa ut, utan blir inmotad och skrämd av tuffingen, skriver Lovisa i ett hyllat inlägg i Facebookgruppen Glesbygdsgirls.

honskoja2-2

Det runda huset har spån inuti som hönorna kan sprätta runt i och Lovisa planerar att sätta in några pinnar i huset som hönorna kan skutta upp på.

–Det blir Hönskoja 2.0. Perfekt!

En koja 2.1 är också flätad och klar. När grannen röjde sly tog Lovisa tunna grenar av björk och lite asp och flätade ett brant grentak med sandbad under, ett skräddarsytt spa för höns med en finfin utkiksplats högst upp.

honskoja2-5

Lovisa bjuder på inspirationen men också på en guidad tur till sommaren.

– Det är möjligt för folk att få komma och titta på kojorna på Lands Öppen Trädgård, då mina föräldrar är med i det och har varit det flera somrar i rad i kanske 5–6 års tid.

Boka in den 17 juli i sommar i Skottvång, Södermanland. Huset heter Branta Täppan.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen