Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 maj 2017

Maine Coon - möt en riktigt maffig katt!

Den är stor, tung och jätte, jättesnäll. Cia Hedmark och Kenneth Edh gillar rejäla djur. När de för fyra år sedan skulle bli med katter och råkade på rasen Maine Coon var saken klar. Större tamkatter finns nämligen inte.

Bild 1/2
Bild 2/2

CC, eller Incredibile Fantasy Crystal Clear, om man ska vara noga, möter upp i hallen hemma hos Kenneth och Cia i Borsökna utanför Eskilstuna. Med sin imponerande storlek, sin markerade haka och cremefärgade päls påminner han lite om ett lejon.

– Han kommer alltid till dörren och hälsar när någon kommer, säger Cia och tillägger att CCs kompis Svante vanligtvis också brukar göra det.

Dock inte just idag.

Ny miljö

Nej, Svante, som för övrigt fyller fyra år idag, sitter under sängen och surar. Anledningen är att miljön är ny för honom. Cia och Kenneth håller på att renovera sitt hus i Borsökna och har därför bott i stan över vintern.

– Vi kom hit igår. Han är lite känslig, och vi vill helst inte bråka med honom. Vi får se, han kanske kommer fram, säger hon.

Maine Coon-katten CC sträcker ut i soffan. Lägg märke till lejonhakan, de lodjurslika tofsarna på öronen och den rejäl tilltagna tassen. Foto: Lotta Silfverbrand
Maine Coon-katten CC sträcker ut i soffan. Lägg märke till lejonhakan, de lodjurslika tofsarna på öronen och den rejäl tilltagna tassen. Foto: Lotta Silfverbrand

Tills vidare ägnar vi oss åt CC som liksom Svante är en renrasig Maine Coon. En skaplig katt skulle man kunna säga. Enligt rasstandarden väger en vuxen hanne mellan 6 och 8 kilo, men det finns individer som är betydligt tyngre än så. CC är en av dem.

– Han väger ungefär 14 kilo. När vi hämtade honom vägde han 1,8, och då var han bara 12 veckor gammal. Så det var tydigt att han skulle bli stor. Hans pappa vägde 17 kilo som mest, säger Kenneth.

Det sa ”klick” direkt

Att Kenneth och Cia kom att falla för den storväxta rasen för fyra år sedan var egentligen en slump.

– Vi var inställda på att skaffa norska skogskatter eftersom min syster hade två såna. Jag surfade runt på olika kattsidor för att läsa mer om dem när en bild på en Maine Coon dök upp i flödet. Jag hade aldrig sett en sån tidigare, och det klickade direkt. Vi gillar stora katter båda två, och det här är ju de största man kan ha. Att de dessutom är väldigt snälla och sociala är en fin bonus, säger Cia.

Dessutom är de nyfikna, helt enligt rasstandard.

– När man kommer hem kommer de springande för att hälsa. Och har man en påse med sig så ska de rota i den och kolla vad som finns där. Har vi folk här så vill de vara med och umgås i soffan. De följer med in på toaletten och in i duschen. Och de gillar att ligga sked och bli kliade på magen, säger Kenneth.

Kommer på inrop

Att de också gillar att hänga över badkarskanten när matte eller husse badar finns det bildbevis på.

Lydiga är de också, vilket inte är särskilt typiskt för katter.

– De kommer när man ropar på dem. Jag gick en lov runt huset med CC förra sommaren och han följde mig som en hund. Och de brukar sitta med oss på uteplatsen. Vandrar de iväg är det bara att säga nej, då vänder de och kommer tillbaka, säger Kenneth.

Fiskar med tassen

CC har tagit plats vid matskålarna intill samkvämet vid köksbordet. I liggande ställning fiskar han med tassen efter en bit torrfoder som hamnat i vattenskålen. Den är knepig att få grepp om.

– De äter så där också. Båda två. De plockar upp maten med tassen, lite i taget, så den hamnar på golvet. Och de äter nästan alltid samtidigt. Vi har alltid mat som står framme, och om CC är hungrig så går han och hämtar Svante, och vice versa. Så går de till skålen ihop.

Apropå Svante så sitter han fortfarande under sängen. Inte ens lockande leksaker i form av fjädrar och mjukismöss på snöre funkar.

Som tur är har CC inget emot att bli fotograferad. Men han är lite svårregisserad och vill helst inte titta rakt in i kameran. Följaktligen tar det lite tid innan han blir förevigad på bild.

Lite svårflörtad. CC tittar lite snett när kameran dyker upp. Foto: Lotta Silfverbrand.
Lite svårflörtad. CC tittar lite snett när kameran dyker upp. Foto: Lotta Silfverbrand.

Kenneth och Cia är överens om att den enda nackdelen med att ha långhåriga katter är att det blir hårigt precis överallt.

– Man sätter sig inte i soffan med kostymen på direkt. I somras när vi skulle på bröllop tog jag kostymen i en påse och åkte till kontoret för att byta om, säger Kenneth.

Väntar på en lucka

För fridens skull är både CC och Svante kastrerade. Det var dock meningen att Svante skulle få bli pappa en gång i sin ungdom, innan det bar hän till veterinären. Men någon parning ägde aldrig rum. När Svante blev presenterad för den utvalda honan blev han så förskräckt att han satte sig i ett hörn under en hylla och skrek. Och där satt han tills han blev hämtad.

– Vi fick skippa det. Han pallade helt enkelt inte trycket, säger Kenneth.

För CC och Svante vankas en trevlig överraskning till våren. Kenneth ska installera en kattlucka i ytterdörren.

– Vi vill att de ska kunna gå ut och in som de vill nu när vi ska bo på landet. Vi känner oss ganska säkra på att de kommer att hålla sig i närheten, säger han.

Kolla profilen. En lejonlik haka är typisk för Maine Coon. Foto: Lotta Silfverbrand
Kolla profilen. En lejonlik haka är typisk för Maine Coon. Foto: Lotta Silfverbrand

Det här är Maine Coon

Maine Coon är en kattras som ursprungligen kommer från Maine i USA. De är vanligtvis nyfikna, lättlärda och har stabilt temperament. De är också kända för att vara mycket snälla och tillgivna.

En fullvuxen honkatt brukar väga mellan fyra och sex kilo, och en hankatt mellan sex och åtta kilo. Men det finns individer som väger betydligt mer, ända upp till 17-18 kilo. Som de flesta större kattraser utvecklas Maine Coon relativt långsamt. Full storlek når de först vid 3-5 års ålder.

En Maine Coon är stor, muskulös och bredbröstad. Den har höga kindben och ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck. Den har yvig svans och stora, runda och pälsförsedda tassar som fungerar som “snöskor“.

Maine Coon godkändes som ras i FIFe 1982 (utan certifikaträtt). Rasen fick fullt godkännande 1984.  År 1986 registrerades den första Maine Coon-katten i Sveriges Raskattklubbars Riksförbund, SVERAK. År 2016 fanns 1 291 Maine coon-katter registrerade.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen