Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 augusti 2016

Makalöst vacker fjäril sprider sig i Sverige - dras till svettlukt!

Har du arbetat hårt utomhus? Eller tränat tills du dryper av svett? Gå inte in och duscha direkt, utan se om du kan locka till dig en sälgskimmerfjäril. Denna ovanligt vackra dagfjäril tar sig allt längre norrut i Sverige.

Bild 1/2
Bild 2/2

Den sällsynt tjusiga sälgskimmerfjärilen ökar i Sverige och sprider sig norrut. För bara några år sedan sågs den bara sällsynt i Skåne, men på senare tid har den påträffats litet överallt i södra Sverige. Nu i augusti har flera exemplar rapporterats ända upp i trakten av Linköping.

Sälgskimmerfjärielen är stor, cirka 70 mm i vingspann, och hanen har en starkt metallblå glans. Den liknar den ännu något större aspfjärilen, men ett kännetecken är de orangekantade ”ögonen” nederst på vingarna.

Fjärilen rör sig helst uppe i trädkronor, men kan liksom aspfjärilen lockas ned med starka lukter. Illaluktande gamla ostar, as samt spillning och urin av däggdjur (gärna rovdjur) är något den dras till. Märkligt nog är även motorolja och svettluktande människor något som lockar den vackra fjärilen.

Det är endast hanar som dras till dessa starka lukter och de kan bli så förhäxade av stanken att du till och med kan röra dem utan att de flyger iväg.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen