Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 april

Malariamygga upptäckt i Sverige

Den fanns redan här, utan att någon visste det. Nu har forskare klurat ut att tvillingfrossmyggan är en ny art för landet. Och att den – teoretiskt – kan sprida malaria.

 Tvillingfrossmygga eller källarfrossmygga? Svårt att säga. DNA-undersökning krävs.
Tvillingfrossmygga eller källarfrossmygga? Svårt att säga. DNA-undersökning krävs. FOTO: anders lindström

En för Sverige ny art av mygga har upptäckts i Uppland och Småland av forskare från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Uppsala universitet.

Den har ännu inget svenskt namn, men föreslås kallas tvillingfrossmygga. Troligen har den inte invandrat nyligen, utan bara förbisetts.

Läs också: Så lockas myggan av din svett

Suger blod från människor

Arten är väldigt lik den närstående källarfrossmyggan, som är känd sedan tidigare.

En tidigare brittisk studie visar att den för Sverige nya arten är mer benägen än sin nära släkting att suga blod från människor.

Ingen malaria i Sverige

Och det skulle kunna vara något alarmerande eftersom tvillingfrossmyggan (om den nu kommer att heta så) har förmågan att sprida malaria.

Detta innebär dock inte att upptäckten ger någon förändring av smittrisken i Sverige, skriver SVA i sitt pressmeddelande. Malaria finns som bekant inte som smitta i landet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen