Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 oktober 2019

Månen bestämmer när mystisk fågel flyttar

Inte många har sett den. Nattskärran är vaken när de flesta sover. Nu vet vi att den helst jagar i månsken och att månens faser avgör flyttningen.

 Att se en nattskärra så här fint får inte många vara med om. Den flyger om natten och gömmer sig på dagen.
Att se en nattskärra så här fint får inte många vara med om. Den flyger om natten och gömmer sig på dagen. FOTO: tt

Den mystiska fågeln nattskärra, som häckar i södra halvan av landet, har visat sig vara beroende av månens faser när den flyttar söderut på hösten.

Forskare vid Lunds universitet har med hjälp av dataloggar i miniatyrformat, som fästs på infångade och sedan släppta fåglar, kartlagt 39 nattskärrors liv under ett helt år.

Läs också: Lyssna på den nattliga fågelsången!

Jättestort gap

Nattskärran lever i glesa skogar och fångar nattfjärilar och andra flygande insekter med uppspärrat jättegap. På dagen håller den sig stilla, och dess kamouflagefärger gör den svår att upptäcka.

Nu vet forskarna att nattskärror jagar mer än dubbelt så mycket under månljusa nätter som under mörka nätter. I månsken har de lättare att se insekterna. Att äta ordentligt dessa månljusa nätter är viktigt för att fylla på energi inför flytten söderut i september.

Flyttar samtidigt

Studien visar också att fåglarna påbörjar höstflygningen cirka tio dagar efter fullmåne och att individerna synkroniserar flytten och lyfter i stort sett samtidigt.

De flyttar i tre etapper från Sverige och norra Europa till övervintringsplatser söder om Sahara.

Kanske även andra fåglar?

Varje etapp följer samma mönster: när månen ger mycket ljus mer än dubblerar nattskärrorna tiden de lägger på att jaga insekter, och sedan påbörjar de nästa etappflygning tio dagar efter fullmåne.

Forskarna utesluter inte att även andra fåglar än nattskärror anpassar sig till månens cykler när de flyttar.

Läs också: Mästaren på att hitta nattskärror

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen