Många kullar av fjällräv i Skandinavien
I somras föddes många fjällrävsvalpar i Sverige och Norge. Trots dåligt lämmelår fick stammen ett viktigt tillskott.
Fjällräven har varit på utrotningens gräns i Skandinavien under en stor del av 1900-talet. Hård jakt och att gift lades ut mot rovdjur som varg och järv, drabbade fjällräven så illa att den totalfredades 1928.
Trots det har stammen haft svårt att återhämta sig. Så sent som 2010 klassade Artdatabanken fjällräven som ”akut hotad”, vilket är kategorin närmast ”nationellt utdöd”.
Läs också: Så klarar djuren den kalla vintern
Fler ungar i varje kull
Därefter har det gått allt bättre, dels beroende på naturvårdsinsatser och dels på flera goda lämmelår. År med mycket lämlar i fjällen får fjällräven fler och större kullar.
Preliminära resultat visar att 98 kullar föddes i Skandinavien i år, varav 72 i Sverige och 26 i Norge. Det skriver Natursidan.se. Detta är ett mycket bra tillskott, särskilt som det inte var ett rikt lämmelår i år. Enligt Wwf.se föds vanligen 5-10 valpar i en kull.
Får mat på vintern
Senaste året med riktigt mycket lämlar var 2015, då sammanlagt 122 fjällrävskullar föddes i Sverige och Norge.
Sandra Jönsson, WWF:s fjällrävsexpert, säger till Natursidan.se att stödutfodring vintertid och att den konkurrerande rödräven hålls efter med jakt gjort att det gått fortsatt bra för fjällräven.
Läs också: Så tar du hand om din azalea
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.