Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 januari 2016

Margit lever som en hund – fast hon är en ko

När kalven Margit stöttes bort av sin mamma fick hon ett nytt hem hos familjen Linderoth. Men i stället för att gå i stallet med de andra korna tydde hon sig till familjen och hundarna. Favoritsysslan? Spela fotboll och springa bredvid sparken.

Bara några dagar gammal kom Margit, som är en highland cattle, till familjen Linderoth i Lönsboda via en annons på Blocket.

margit9
Helt nyinflyttad liten pälsboll.

Men väl på gården hade hon inga planer på att rätta in sig i stallet med de andra korna.

– När hon kom hade våra kor inga kalvar så jag matade henne med flaska. Hon fick gå med korna men tydde sig genast mycket mer till mig och hundarna. Första dagarna ville hon helst bli buren överallt och vara tätt, tätt intill mig, berättar Karin Linderoth.

En vecka senare hade hon tuffat till sig och följde efter familjen överallt. Verandan blev snabbt favoritplatsen och hon följde gärna med in i huset.

– Men highlands har så varm päls så hon var mest inne korta stunder, säger Karin.

margit
Här är Margit bara ett par månader gammal. Hon följde gärna med in i huset, men bara korta stunder i taget. Det blev för varmt med den tjocka pälsen.

margit4

Under vinterhalvåret sov hon i en box i stallet och på somrarna ute i hagen. Eftersom hon gillade att leka blev hon avhornad redan som liten. Hon älskade att göra allt som familjen gjorde.

– Gå långa promenader, springa med sparken, spela fotboll och försöka hjälpa till att lava ved. När hon blev sur välte hon soptunnan, sedan gick det över igen.

margit3
På promenad med hundarna.

margit7

margit8
Sparkturer är nåt av det roligaste som finns tycker Margit.

Karin berättar att Margit blev duktig på att komma på inrop. Sämre var hon på att lyda.

– Hon lyder mig men ingen annan. Körde jag någonstans fick hon gå in i sin box annars sprang hon efter bilen i full galopp.

margit2
Här hjälper Margit till att skotta snö.

I takt med att Margit växte blev hon också lite för stor för sina vanor. Till exempel gillade hon att stånga sönder billyktor. Vid tre års ålder fick hon börja koträna.

– Det gick bra. I början kröp hon under staketet och kom hem men hon lärde sig ganska snabbt att det var helt okej att vara ko, förklarar Karin.

margit11-2
Margit som vuxen och kotränad.
margit12
Här är Margit med lilla kvigkalven Molli.

I dag är Margit sex år, har fått två kvigkalvar och är ko nästan på heltid.

– I bland kommer hon ut, följer med på promenad eller vaktar verandan.

Matte är fortfarande favoriten och Karin berättar att hon och Margit är mycket speciella vänner.

– Hon kommer nog alltid betrakta mig som sin mamma.

I sommar kommer barnboken om Margit som Karin har skrivit.

margit10

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen