Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 juni 2016

Maxa din vädersommar – här tecknen du kan tolka själv

Vill du lära dig spå väder? Då får du börja med att se upp. Här får du en snabbguide med sju tecken i skyn som kan ge en hint om hur vädret ska bli.

1. Hurra för Simpsons-moln!

Straight flat country road near Sarnia Ontario Canada. Image shot 1999. Exact date unknown.

Visst påminner de om molnen på titelbilden till serien Simpsons men den korrekta termen är Cumulus humilis. Meterologer på SMHI kallar dem lätta stackmoln och väderspåmän i amatörklass säger vackert väder-moln. De här molnen bildas när varm luft stiger som bubblor och möter varm luft en bit upp. Växer inte molnen till är chansen stor att vädret blir vackert hela dagen.

2. Svalor runt öronen?

Det är ingen vetenskap men det sägs att svalorna kan tipsa om vädret. Om de flyger lågt när de jagar mat kan det innebära att det är ett lågtryck på gång. Insekterna de äter flyger lägre när det är lågtryck, varför är det ingen som vet. Kanske för att de bärs högre upp av varm luft som stiger i högtryck eller för att de försöker hålla värmen genom att ligga lågt i sämre väder.

3. Se upp när det tornar upp sig

Cumulus congestus Clouds over Adur valley South Downs National Park Sussex England UK

När de lätta, små stackmolnen börjar se mer ut som toppar av sockervadd än som små platta tussar kan det vara dags att vika ihop picknickfilten. Cumulus congestus (upptornade stackmoln) växer som de gör eftersom de själva är varmare än luften omkring dem. Det är kallt där uppe. Ser de ut så här tidigt på dagen är risken stor att kylan kommer ner även till dig.

4. Håll i hatten innan åskan kommer

En tung och klibbig känsla innan ett åskväder är ingen inbillning. En plötslig sval vind kan också ge en föraning. Just värme och fukt är det som bygger ett åskväder. När den varma luften sedan snabbt stiger uppåt dras kall luft in från sidorna, fukten i den uppåtstigande luften fälls ut som regn och allt brakar loss.

5. Se upp för städ i skyn

Distant thunder cloud (Cumulonimbus incus) erupting in the sky near Siena, Tuscany, Italy

När makterna lägger locket på får man akta sig. Här har ett stackmoln vuxit sig så stort att det slår i stratosfären och där tar det stopp. Där uppe är det kallt och fukten i molnet fryser till is. Det här molnet heter Cumulonimbus (bymoln, åskmoln), det ser ut som ett städ och under det kan man se fram emot regn, hagel och åska.

6. Rosa moln – snyggt men osäkert

VARIOUS

Man får tro vad man vill. Bondepraktikan säger ”Aftonrodnad har inget att sätta, men morgonrodnad ger en våt hätta” fast det är knappast särskilt bevisat. Det lär ha gjorts en mindre undersökning av svenskt väder som visar att det finns en liten större risk för regn senare på dagen men sambandet är inte starkt. Man får nöja sig med att spå säkert att morgonens röda soluppgång ger den som tittar en bättre start på dagen så att man kanske står ut med regnet lite bättre.

7. Skidspetsar för skitväder

Cirrus uncinus clouds

Molntrådar med knorr är väl inget att vara rädd för. Eller är det? Skidspetsmolnen (Cirrus uncinus) kan spå ”unkigt” väder, särskilt om de blir fler och tätnar mot horisonten. Molnen bildas på 7-10 kilometers höjd och kan betyda att ett lågtryck är på väg. Regnet kan vara framme inom ett dygn. Själva krokarna består av snökristaller som blåses iväg åt sidan.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen