Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 november 2018

Medlemsfinansierat djursjukhus ska utmana veterinärjättar

Ett växande missnöje över skenande veterinärkostnader blev startskottet för Robin Hoods djursjukhus. Nu hoppas initiativtagarna på att kunna starta upp en ny sorts djursjukvård – icke-vinstdrivande och helt medlemsfinansierad.

 Veterinärvården i Sverige har kritiserats för att vara för dyr. Nu vill Robin Hoods djursjukhus ändra på det.
Veterinärvården i Sverige har kritiserats för att vara för dyr. Nu vill Robin Hoods djursjukhus ändra på det. FOTO: Istock/privat

Höga priser för djursjukvård och marknadsdominerande riskkapitalbolag som går med storvinst upprör många djurägare.

Idén om ett medlemsfinansierat djursjukhus kom till för snart ett år sedan och när Elisabeth Sjögren startade en Facebookgrupp med idén som grund fick hon en översvämmande respons från djurägare i hela landet.

– Folk är förbannade och förtvivlade. Många försöker bojkotta de stora djursjukhusen, men det är inte lätt när de har tagit över merparten av hela marknaden, säger Elisabeth Sjögren, som tillsammans med Alexander Engdahl är initiativtagare till Robin Hoods djursjukhus i Mälardalen.

Läs också: Veterinären: Talgbollar livsfarliga för fåglar och hundar!

Nyttjanderätt ger låga priser

Konceptet fungerar så att de som vill vara en del av Robin Hoods djursjukhus får köpa en nyttjanderätt som kostar antingen 10 000 eller 5 000 kronor. För de som investerar kommer priserna på djursjukvården att ligga runt en fjärdedel av priserna som konkurrenterna erbjuder. Utöver detta finns en medlemsservice – ett alternativ till de traditionella djurförsäkringarna som ofta har en rörlig självrisk.

För den som inte har råd att köpa en nyttjanderätt kommer djursjukvården finnas tillgänglig men med en lite dyrare kostnad än för de som äger en nyttjanderätt.

– Hela idén bygger på att vi djurägare går ihop. Vi vet att alla inte har råd med nyttjanderätten, men vi har inga trollspön. Därför kommer vi också starta Robin Hoods minnesfond för att vi ska kunna hjälpa dem som behöver, säger Elisabeth Sjögren och fortsätter:

– Vi kan hålla nere priserna för att vi inte kommer ha någon vinstutdelning. Eventuell vinst kommer gå till att anställa mer personal eller skaffa mer utrustning. Men vi kommer inte att tumma på kvalitén.

Läs också: Så håller du hunden frisk – 9 tips från veterinären!

Högre prisbild hos vissa kliniker

Det har i en tidigare sammanställning gjord av Folksam 2015 visat sig att de ledande koncernerna Evidensia och Anicura har minst 40 procent högre prisbild än mindre veterinärkliniker.

Kommunikationsansvarig på Anicura, Maria Tullberg, ställer sig dock kritisk till Folksams tillvägagångssätt.

– Den jämförelsen var inte var korrekt genomförd, det har hela branschen konstaterat. De tittade på diagnoskoder, men bakom varje kod finns många olika typer behandlingar och det går inte att likställa enkla standardbehandlingar med mycket avancerad vård. Det som driver kostnadsutvecklingen är en efterfrågan på mer avancerad vård, som kommer av att våra husdjur blivit fullvärdiga familjemedlemmar, samt att de blir allt äldre, säger Maria Tullberg.

Men många djurägare verkar ha en annan syn.

– Det är fruktansvärt med alla historier man får höra om folk som har belånat sina hus för att hjälpa sitt djur och ägare som inte har råd att avliva sin hund, säger Elisabeth Sjögren.

Sjögren berättar vidare om fall där det varit enorma prisskillnader beroende på om man har en försäkring eller inte. Anicura motsätter sig påståendet.

– Det stämmer naturligtvis inte. För samma behandling har vi samma priser. Däremot väljer kunder ibland olika behandlingsalternativ beroende på om man har försäkring eller inte, säger Maria Tullberg.

Läs också: Varning: Ekollon är giftiga för din hund!

Har köpt upp aktiebolag

En rad frågor har uppstått längs vägen, bland annat om hur det icke börsnoterade aktiebolaget Robin Hoods djursjukhus Non Profit är registrerat. Ägarna har köpt ett befintligt aktiebolag som i sin tur är dotterbolag till ett företag som har gått i konkurs. Verksamhetsbeskrivningen på Allabolag.se stämmer med Robin Hoods djursjukhus, men under branschkoden står det att företaget sysslar med teknisk konsultation.

Varför använder ni er av ett bolag vars moderbolag har gått i konkurs i stället för att starta ett nytt?

– Företaget köpte vi av en bokföringsbyrå. Det var så omständigt att starta ett nytt att vi bestämde oss för att köpa ett som redan är klart och har ett bankkonto. Moderbolaget har begärts i konkurs, men vårt företag har aldrig använts och har inget med moderbolaget att göra. Informationen som står på Alla Bolag ska ändras så småningom, säger Elisabeth Sjögren.

Lovar återbetalning

Grundarna räknar med att minst 2 000 nyttjanderätter à 10 000 kronor krävs för att de ska kunna starta verksamheten. Målet är att djursjukhuset stå klart i juni 2019. Om inte djursjukhuset har råd att sätta i gång verksamheten utlovas återbetalning.

– En advokatbyrå kommer hjälpa oss med ett depositionsavtal, om intresset finns och vi kan betala de 30 000 kronor som det kostar. Vi kan aldrig lämna några garantier, men de som redan har köpt nyttjanderätt har fått ett löfte om att få allt tillbaka om det inte blir något, säger Elisabeth Sjögren.

Du hittar mer information om Robin Hoods djursjukhus på deras hemsida.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen