Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 april 2019

Meteorregnet Eta Aquariderna 2019

Packa filtarna och bege dig ut i natten för att njuta av himlens underverk! Natten mellan 6 och 7 maj finns det nämligen chans att bevittna ett meteorregn här i Sverige.

 Natten till den 7 maj 2019 finns chans att se ett meteorregn. Bilden är en genrebild.
Natten till den 7 maj 2019 finns chans att se ett meteorregn. Bilden är en genrebild. FOTO: iStock

Natten mellan 6 och 7 maj kan en rad stjärnfall bli synliga för blotta ögat. Enligt Nasa kan det på våra norra bredgrader synas ungefär 10 meteorer per timme innan söndagsgryningen. Meteoroiderna färdas i en rasande fart – inte mindre än 70 000 meter per sekund.

Skräp från Halleys komet

Det du kan bevittna är meteorregnet Eta Aquariderna, som är aktivt mellan 19 april och 28 maj varje år. Det är uppkallat efter stjärnan Eta Aquarii, som är en av de större i konstellationen Aquarius. Eta Aquariderna är ett av två meteorregn som skapas av skräp från Halleys komet. Nästa gång meteoroider från Halley kan synas från jorden är i oktober. Omkring den 20 oktober kommer Orioniderna kunna observeras.

Halleys komet tar omkring 76 år på sig att färdas runt solen. Senast den observerades var 1986 och nästa gång den kommer att synas från jorden är år 2061.

Starka ljusstreck

 Eta Aquarids kallas meteorregnet.
Eta Aquarids kallas meteorregnet. FOTO: NASA

Ännu fler stjärnfall kan du bevittna under Perseiderna i augusti 2019. Men även om meteorerna är färre nu i maj, så är de minst lika starka, om inte starkare, skriver Space.com

Läs också: Blodmåne och stjärnfall – himlafenomen att se fram emot 2019!

Titta mot syd

Det behövs ingen speciell utrustning eller kunskap för att se ett meteorregn. Allt du behöver är en klar himmel, mörker och lite tålamod. För boende på nordiska breddgrader kommer fenomenet inte att befinna sig särskilt högt på himlen, så då kan du behöva hitta en plats med en tydlig horisont åt syd för att få ut det mesta av upplevelsen.

Så gör du för att se meteorregnet 2019!

  • Hitta en avskild utsiktsplats, långt borta från stadsljuset. När du väl är på plats kan det ta uppåt 30 minuter för ögonen att vänja sig vid mörkret.
  • Kläder efter väder! Se till att utrusta dig bekvämt, om du planerar att stanna länge. En filt och en bekväm stol kan vara bra, stjärnskådning kan vara en lång väntan. Allra bäst är att ligga ner på marken, då har du hela himmelen i ditt synfält och riskerar inte att skada nacken.
  • Använd en interaktiv meteorkarta för att hitta stjärnbilden.

Var kommer meteorerna ifrån?

Meteorer kommer från kvarvarande kometpartiklar och bitar från förstörda asteroider. När kometer färdas runt solen lämnar de ett skräpspår bakom sig. Varje år passerar jorden genom dessa skräpspår, vilket gör att bitarna kan kollidera med vår atmosfär. Ljusskenet uppstår på cirka 100 kilometers höjd när meteoren förångas på grund av de höga temperaturer som uppstår vid friktionen mot atmosfären. Det är då de kan ses som eldiga, färgstarka streck i himlen – vilket även kallas stjärnfall.

Källa: Nasa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen