Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 januari 2017

Misstänkt tjuvjakt bakom tomma vargrevir

Polisen i Värmland misstänker att ”celler som jobbar i det tysta” har tömt vargrevir genom tjuvjakt. I ett tio mil långt område i norra Värmland hittar länsstyrelsen inga vargspår.

FOTO: IBL

Länsstyrelsens naturbevakare i Värmland konstaterar i vinter att ett stort område mellan Klarälven och dalagränsen är tomt på varg. Detta rapporterade SVT Värmland den 24 januari.

Området öster om Klarälven, i Torsby kommun, är ungefär tio mil långt och en och en halv mil brett.

– Det borde ju vara något revir i alla fall. Om vi jämför med den västra sidan av Klarälven så har vi ju den motsatta situationen, där har vi vargrevir från norr och hela vägen söderut, säger Per Larsson till SVT Värmland.

Han berättar också att ett revirmarkerande par upptäcktes nära Likenäs, ungefär mitt i området, när den första snön föll i höstas. Men det paret är borta nu.

vargspår
Såna här spår ser inte länsstyrelsens naturbevakare i nordöstra Värmland. Vargspår.

Borta i tre år

Redan för tre vintrar sedan upptäckte naturbevakarna att fem vargrevir längs Torsby kommuns gräns mot Dalarna var tomma. Sedan dess har ingen nyetablering skett.

Länsstyrelsen informerade polisen om situationen i Nordvärmland redan efter inventeringen 2014/2015. Och enligt SVT Värmland misstänker polisen att det är tjuvjakt som tömt de stora skogarna mellan Klarälven och dalagränsen på varg.

– Det förekommer i hela länet, kan man säga, olika celler som jobbar i det tysta. Vi behöver ju framför allt mer underrättelse och spaning på den här typen av brottslighet och den verksamheten går till annat inom polisen i dag, säger polisens jaktbrottsutredare Monica Stöllman till SVT Värmland.

– Det är väl ganska ofarligt att pyssla med det då eftersom det inte händer något, konstaterar länsstyrelsen naturbevakare Per Larsson.

Tjuvskjutna vargar hittade

Svenska Jägareförbundets tidning Svensk Jakt skrev på sin webbsida den 17 januari att två tjuvskjutna vargar hittats i vattnet vid Eldforsens kraftverk i Dalarna respektive på botten av Gullmarsfjorden på Västkusten.

Detta var i maj 2016. Ingen av dessa vargar tycks ha kommit från revir i Värmland.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen