Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 november 2017

Misstänkta äggplundrare ställs inför rätta

Tre män som misstänks ha plundrat fågelbon över ett antal orter i Sverige ställs inför rätta i Gävle. Fallet är det näst största någonsin i Sverige.

 Örnägg är några av de sorters ägg som plundrarna har varit ute efter.
Örnägg är några av de sorters ägg som plundrarna har varit ute efter. FOTO: LoriSkelton

Männen misstänks för att ha plundrat fågelbon på tusen värdefulla ägg. Fallet betraktas som det näst största i Sverige, efter det tidigare Stekenjokksmålet.

– Det handlar om ett fanatiskt samlande, säger åklagaren Christer Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som driver åtalet, till TT.

Stekenjokksmålet som handlade om flera tusen ägg, dömdes huvudmannen till ett års fängelse och de två övriga till villkorlig dom och dagsböter, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

Läs också: Vad gör skogens små djur nu under vintern?

Åtta dagars rättegång

Rättegången i det aktuella fallet började under tisdagen i Gävle tingsrätt och sträcker sig över åtta dagar. De misstänkta männen som står inför rätta är i 70- och 60-årsåldern. En man erkänner ett antal gärningar. Denne upptäcktes av personal från Länsstyrelsen under ett örnbo i ett reservat i Sandviken. De övriga nekar.

– Min klient vidgår att han plockat lite ägg här och där. Det kan inte bli frågan om något längre straff för honom, sade advokat Göran Wiklund tidigare, till Norrbottens media.

Läs också: Skogens djur ger svar på tal i ny bok

Samlarintresse bakom

Brotten männen står åtalade för är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott, i 39 olika anklagelsepunkter som avser åren 2008 till 2014. Plundringen ska ha inriktats mot bland annat dvärgbeckasiner, blå kärrhökar och brushanar.

Det är inte olagligt i Sverige att ha äggsamlingar, till skillnad från många andra länder. Att lagstiftningen är så svag gör det svårt att bevisa brott. Ägg från naturen och samlingar måste jämföras, vilket tar lång tid.

– Man tycker inte att privatpersoner ska gå och plocka ägg, utan det är ett beteende som kan uppmana till kriminell verksamhet. Institutioner, museer och skolor kan ha äggsamlingar där de har en betydelse, säger Christer Järlås till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Läs också: Lisa fångar våra mest älskade fåglar med pensel och färg

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen