Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 augusti 2018

Mus från istiden lockar forskare till Norrbotten

Buskmusen är liten, långsvansad och mycket sällsynt. Och har överlevt i Sverige sedan istiden. Nu hoppas man hitta arten långt uppe i norr.

FOTO: ibl

I skogarna kring Kalix i Norrbotten pågår just nu ett forskningsprojekt där förhoppningen är att hitta den ytterst sällsynta buskmusen. Det skriver SVT Norrbotten på sin webbsida.

Arten är en kvarleva från istiden och har i modern tid bara hittats i tre begränsade områden i Sverige. Dessa finns i norra Jämtland, Bergslagen och Västergötland.

Läs också: Skogsbränder ökar risken för sorkfeber

Hittad på 1600-talet

Att man nu letar så långt norrut i Sverige beror dels på att buskmusen finns lokalt på finska sidan av Torneälven, och dels på att naturforskaren Olof Rudbeck lär ha hittat buskmus på sin Lapplandsresa 1695.

Hans anteckningar gick dock upp i rök i en brand i Uppsala i början av 1700-talet, så ingen vet var Rudbeck observerade musen. Eller mössen.

Ett annat äldre svenskt fynd är från Landskrona 1835.

Fångas i hinkar

Forskarna som arbetar för Naturvårdsverket och Artdatabanken tar fram en ny metod, med fällor i form av nedgrävda hinkar samt kameraövervakning, som aldrig prövats någonstans förut.

Än har ingen buskmus påträffats. Däremot har åkersork, näbbmus, mellansork, vattensork och vattennäbbmus hittats i fällorna (som inte dödar djuren). Men forskarna tänker inte ge upp i första taget.

– Det är ju också kul att se andra arter och dem dokumenterar vi ju också, säger biologen Pavel Bina till SVT Norrbotten.

Läs också: Se de ljusskygga djuren som gömmer sig i grottan

Sover på vintern

Buskmusens kropp är drygt fem centimeter lång och till det kommer en svans på nästan det dubbla. Ovansidan är brun med en mörk strimma längs hela ryggen.

Likt hasselmusen går den i vinterdvala och kan sova så länge som från september till juni.

Läs också: Skogens djur talar ut: Intervju med en som äter möss

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen