Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 augusti 2019

Därför är det ovanligt mycket rönnbär i år

Tillgången på rönnbär växlar från år till år. Att det är så otroligt mycket i år, 2019, har faktiskt med förra sommarens hetta att göra.

 Efter rekordvarma sommaren 2018 dignar nu rönnarna av bär.
Efter rekordvarma sommaren 2018 dignar nu rönnarna av bär. FOTO: tt

I år dignar rönnarna av bär. Rapporter kommer från bland annat Västkusten, östra Svealand och Västerbotten om en ovanligt stor tillgång på de röda och sura bären. Många tunnare grenar är på väg att knäckas av tyngden.

Och en orsak till överflödet är den extremt varma sommaren vi hade 2018.

– Ja, sol och värme ger träden energi att bilda många blomanlag och det betyder mycket blommor och bär på träden året efter, säger Ulf Sperens, miljökonsult och tidigare forskare vid Umeå universitet.

Läs också: Bär i trädgården som lockar fåglar

Rubbad cykel

Han berättar att i grunden finns en tvåårig cykel när det gäller blomning och därmed tillgång på bär, ungefär som det är med äpplen. Men cykeln kan rubbas av flera soliga och varma somrar i rad.

– Det var ju mycket rönnbär även i fjol, så jag misstänker att trädens resurser är ganska uttömda och att det blir ett dåligt rönnbärsår nästa år, säger han.

Frysa in rönnbär

Rönnbären kommer många fåglar tillgodo. Trastar och sidensvansar gillar rönnbär skarpt. Ett tips är att spara en eller flera kassar med rönnbärsklasar i frysen och lägga ut till fåglarna i vinter när träden ätits kala.

Vill du själv göra saft eller gelé av bären, som är rika på vitamin C, är det lönt att vänta tills frosten gjort dem lite sötare eller förstås lägga dem i frysen. Kanske fåglarna inte ska få allt?

Läs också: Frys in sommarens grönsaksskörd – guide!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen