Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 mars 2018

Mycket snö kan ge mycket mygg

Dalarna har en ovanligt snörik vinter. Snösmältningen kan ge stora översvämningar vid nedre Dalälven. Och massor med aggressiva myggor.

FOTO: kenneth johansson och ibl

Den snörika vintern kan göra myggsommaren besvärligare än normalt. I alla fall i de ofta hårt drabbade områdena kring nedre Dalälven.

SVT skriver att det är stora snömängder i Dalälvens tillrinningsområde, och att när snösmältningen kommer igång riskerar stora ytor i framför allt norra Uppland och södra Gästrikland att bli översvämmade.Läs också: Ny aggressiv art av mygga

Mygg i stora mängder

Då kan översvämningsmyggornas ägg, som kan överleva flera år på torr mark, kläckas i enorma tal och göra utomhustillvaro närmast omöjlig för människor och djur.

– På en skala från ett till tio är risken för översvämning högre än fem, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare i projektet Biologisk Myggkontroll, till SVT.

Biologisk Myggkontroll har i flera år utfört bekämpning åt kommunerna Heby, Tierp och Älvkarleby som alla ligger längs nedre Dalälven.

Läs också: Nu fruktad fästing påträffad i Sverige

Flera generationer myggor

Så kallade översvämningsmygg, i det här fallet främst arten Aedes stictitus, är mygget aggressiva och kan utvecklas i flera generationer på en sommar.

SVT rapporterar om flera frågetecken kring årets, eventuella, myggbekämpning. Till exempel har Naturvårdsverket ännu inte sagt ja till bekämpning även detta år.

På Biologisk Myggkontrolls webbplats står att läsa att ”bekämpning av översvämningsmyggor genomförs med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G® som är riktat mot larverna och sprids med helikopter”.

Läs också: Oväntad metod mot kliande bett

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen