Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 juli 2018

Myndigheten varnar: ”Extrem brandrisk i halva Sverige”

Efter den långa perioden av svår torka går nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut och varnar allmänheten för den extremt höga brandrisken i skog och mark.

 Den extremt torra våren och sommaren har ökat risken för brand i skog och mark. Nu varnar MSB för att elda även i områden utan eldningsförbud.
Den extremt torra våren och sommaren har ökat risken för brand i skog och mark. Nu varnar MSB för att elda även i områden utan eldningsförbud. FOTO: Istock

MSB har under våren och försommaren varnat för det svåra väderläget två gånger. Nu kommer en tredje varning.

– Vi gör det här eftersom vi ser att läget fortsätter att vara extremt. Alla har ett ansvar att göra vad de kan för att undvika bränder. Allvarliga bränder kan ge stora konsekvenser som kan påverka människors liv och hälsa, säger Anna Nyman, operativ chef på MSB.

Läs också: Engångsgrillar slutar säljas – efter extremtorkan

Håll dig informerad

Det råder eldningsförbud i många län, men nu uppmanar myndigheterna att vi ska ”använda sunt förnuft och verkligen tänka efter före” även i områden utan eldningsförbud.

Information om eldningsförbud finns på kommunernas eller länsstyrelsernas webbplatser.

På MSB:s webbplats Dinsäkerhet.se finns information om brandrisk och eldning.

På webbplatsen Krisinformation.se, som drivs av MSB, kan allmänheten ta del av råd och aktuell information om händelser och kriser från myndigheter lokalt, regionalt och nationellt.

Läs också: Eldningsförbud – det gäller när du ska grilla

Även campingplatser, gästhamnar och turistbyråer brukar ha information om eldningsförbud. En del kommuner och räddningstjänster har telefonsvarare som informerar om brandrisken.

All eldning förbjuden

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen eld utomhus. All eldning är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i en kommun eller i ett län.

På vissa håll är det tillåtet att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser som parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att inte riskera att elden sprider sig.

Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld.

Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Läs också: Högsäsong för gräsbränder

Tusentals bränder

I Sverige inträffar varje år i genomsnitt mellan 3 000 och 4 000 bränder i skog och mark. Brändernas omfattning varierar mycket från år till år, men ofta berörs mer än 2 000 hektar.

De ekonomiska följderna är stora i form av räddningsinsatser och skador på skog och byggnader.

Läs också: Varmaste maj på 250 årLäs också: Alla artiklar om torkan sommaren 2018 hittar du här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen