Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 augusti 2018

Mystisk get på vift – nu eftersöks ägaren

En vit get driver runt på gator och mark i Bastasjö norr om Karlskrona. Ingen ägare har gett sig till känna, och den vilsna geten gör hästarna oroliga i hagen.

– Vår spekulation är att den har varit en sommarget som någon har dumpat, säger hästägaren Kim Jönsson.

 Den vita geten är på vift i Bastasjö.
Den vita geten är på vift i Bastasjö. FOTO: Privat

Det var stallvakten Linda som först upptäckte den kringdrivande geten i hagen intill Bastasjö Gård. Kim Jönsson, som har sina hästar i stallet, håller på med vallning och åkte därför direkt ut till gården.

– När Linda hittade geten lyckades hon komma fram med mat i en spann. Men när vi kom med bilen stack den i väg, berättar Kim Jönsson.

Efterlyser i sociala medier

Utöver att ha polisanmält den bortsprungna geten har Kim gått ut med en efterlysning i sociala medier för att försöka hitta ägaren – dessvärre utan resultat. Geten är inte öronmärkt, vilket har fått Kim att misstänka att den är övergiven.

– Vår spekulation är att den har varit en sommarget. Ingen har märkt av den i området tidigare. Vi tror att någon har dumpat den här i helgen, säger hon.

Läs också: Getterna som yogar med människor

Riskerar svälta ihjäl

Än så länge kan geten klara sig på egen hand men när hösten faller på kommer den inte att överleva, menar Kim, som själv sköter om nio tackor.

– Nu är det ju gott om mat, men kommer november, december så svälter den ihjäl. Det bästa hade varit om vi kunde fånga den, annars måste man avliva den, säger Kim, som gärna hade gett geten ett nytt hem.

Drev runt bland villorna

 Kim Jönssons hästar har verkat oroliga när geten stryker runt i hagen.
Kim Jönssons hästar har verkat oroliga när geten stryker runt i hagen. FOTO: Privat

Men flera försök att närma sig den förvildade geten har misslyckats. Senast den sågs till var på måndagskvällen, då den drev runt på villatomter.

– Vi tror nog att ägaren har sett vårt sökande på Facebook. Vi tycker det är förfärligt att någon bara gör så, dumpar ett djur. Det är så hjärtlöst, säger Kim.

Fotnot: Vet du mer om geten? Hör av dig till Linda på 0733 – 66 58 85

Läs också: Carinas trädgård kryllar av giftiga larven

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen