Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 juli 2019

Saker du trodde att du visste om din katt

En katt landar alltid på tassarna, älskar att lapa i sig mjölk, går inte ihop med barn eller hundar och lurar alltid döden. Pyttsan! Här är 10 myter om katter.

 Gick du på den lätta, husse? Upp med en tass alla som gått på en myt om katter.
Gick du på den lätta, husse? Upp med en tass alla som gått på en myt om katter. FOTO: Istock

1. Katter dricker gärna mjölk

Myten: Alla katter älskar mjölk. Det har vi ju sett i serietidningar och på TV, och alltid hört talas om.

 Blä! Tvärt emot vad alla tror är mjölk ingen dryck för katter.
Blä! Tvärt emot vad alla tror är mjölk ingen dryck för katter. FOTO: Istock

Sanningen: Katter är laktosintoleranta. Alltså är det direkt olämpligt att ge katter komjölk eftersom deras tarmsystem inte är anpassat för den vätskan, som kan ge magknip och diarréer. Visst finns det en del katter som dricker mjölk utan att man märker av besvär, men huvudsakligen vill och ska katter framför allt dricka vatten för att släcka törsten.

2. Att ha en katt inomhus är djurplågeri

 Ett kattevir inomhus kan också fungera.
Ett kattevir inomhus kan också fungera. FOTO: Istock

Myten: En katt som är ensam i en lägenhet eller i ett hus hela dagarna blir uttråkad och mår dåligt. Det är elakt och grymt, katten utsätts för lidande.

Sanningen: Att vara ensam inom fyra väggar är normalt inget problem för en raskatt som i generationer har fötts upp för att leva tillsammans med oss människor i vår miljö. I hemmet skaffar katten revir och trivs alldeles utmärkt med att sova i lugnet eller att sitta och titta i ett fönster. Katten behöver faktiskt inte ens en kattkompis för att må bra inomhus. Men den bör alltid kunna, med hjälp av leksaker och annat, få möjlighet till att släppa ut sina instinkter (jakt-, klös- och klätterbeteende).

3. En katt landar alltid på tassarna

 Tro inte att katter alltid landar med fötterna ner.
Tro inte att katter alltid landar med fötterna ner. FOTO: Istock

Myten: Hur en katt än faller klarar den sig. Och självklart landar den på fötterna, till skillnad mot smörgåsen där pålägget alltid brukar nå golvet först…

Sanningen: Med en muskelrik kropp (över 500 muskler), och svansen som motvikt och roder, har katter fantastisk balans och spänst. Och reflexen att vända sig med benen nedåt om den trillar bidrar också till att katten klarar de flesta höga fall. Ändå finns det förstås gränser även för en katt, och merparten av de katter som akutbesöker en veterinär har fallit från hög höjd. Rekordet för en katt som överlevt ett fall är, enligt Guinness Rekordbok, 37 meter.

4. Katter har nio liv

Myten: Katter klarar sig helskinnade från de flesta faror och lurar döden många gånger.

Sanningen: Katter är ovanligt tåliga och uthålliga djur med förmågor att klara sig undan faror och olyckor. I gamla tider ansågs därför att katten hade flera liv, och antalet nio angavs för att det var särskilt lyckobringande. Men odödligare än andra djur är katten naturligtvis inte. Utekatter kan exempelvis bli överkörda eller dödas av vilda djur.

5. Katter går inte ihop med barn

Myten: Katter gillar inte barn och fräser därför gärna åt dem.

Sanningen: Katter har inget som helst emot barn. Men innan en katt inser att barns spring och högljuddhet inte är farligt kan den vara avvaktande och fräsa. Om katten får en lugn och avskild plats dit den alltid kan ta sig vid behov och barnet lär sig att hantera katten på rätt sätt och låter kattens behov gå först brukar det inte vara några problem. Som kompis med en katt kan ett barn lära sig mycket om ansvar, respekt och tålamod.

6. Katter gör alltid som de vill

Myten: Katter är egensinniga och går sin egen väg. De är lömska, oberäkneliga och kan rivas när som helst.

Sanningen: Den här saken handlar om kommunikation enligt kattens språk och signaler. Den talar samma språk som en katt får en bästiskompis och en kelgris. Med tålamod och konsekvens går det att uppfostra även katter.

7. En katt klarar sig alltid själv i det fria

Myten: Katten överlever alltid. Att lämna en sommarkatt för sig själv är inga problem.

Sanningen: De kattraser som finns i Sverige är inte anpassade till vårt klimat och klarar inte kalla höstar och vintrar. Ensamma utomhuskatter är dessutom förvildade tamkatter och därför inte fullödiga vilddjur. Varje år lider tiotusentals sommarkatter i Sverige en plågsam död för att de lämnas åt sitt eget öde. Till skillnad mot människor och hundar klarar inte katter av att svältas då deras lever snabbt tar skada. Läs också: Så ger du katten ett lyckligt liv

8. Katter och hundar går inte ihop

 Visst kan vi vara vänner, om vi bara får börja i tid.
Visst kan vi vara vänner, om vi bara får börja i tid. FOTO: Istock

Myten: Katter och hundar trivs inte tillsammans. De bråkar alltid – som hund och katt!

Sanningen: Om en katt och en hund långsamt vänjs vid varandra som små kan de bli riktigt goda vänner, trots att det finns stora beteendemässiga skillnader. Lättast är att vänja en hundvalp vid en precis vuxen katt än tvärtom. Oftast brukar det gå bra, och om inte annat för att katten och hunden lätt accepterar att leva i ett slags samexistens.

9. Garnnystanet är kattens bästa leksak

 Nej, nej och nej igen! Ett nystan är ingen bra kattleksak.
Nej, nej och nej igen! Ett nystan är ingen bra kattleksak. FOTO: Istock

Myten: Bollar och annat må så vara – men garnnystanet är nummer 1 för katten.

Sanningen: Kattens lek med ett garnnystan kan bli ödesdigert. Garn kan lätt sväljas och ställa till i tarmsystemet, och leda till stora besvär. Risken är också att katten snurrar in sig i garnet och binder sig själv och stryper kroppsdelar. Bollar och annat är mycket säkrare för katten.

10. Katten mår bättre om den inte kastreras

Myten: Att kastrera en katt är hemskt mot djuret. Klart att katter måste få ha sin könsdrift kvar för att må riktig bra!

Sanningen: Det finns inga vetenskapliga bevis för att okastrerade katter mår bättre. Snarare är det tvärtom – om en katt inte ska användas i avel finns det många goda skäl till kastrering. Exempelvis visar studier att kastrerade katter har bättre hälsa och lever längre än okastrerade. Hankatter blir också lugnare och mindre stridslystnad. Även kastrerade honkatter blir bättre i humöret och mer lättskötta, och påverkas inte negativt om de inte har fått en kull med ungar innan ingreppet. Dessutom riskerar honkatter inte att drabbas av livmoderinflammation och tumörer i äggstockarna.

Källor: Agria Djurförsäkringar, djurvardguiden.se, sverak.se, firstvet.com, skd.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen