Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 januari 2019

Naturens värstingar: Invasiva arterna som behöver utrotas

I syfte att definiera vilka invasiva arter som är viktigast att utrota har Artdatabanken sammanställt en ny rapport som listar riskerna med över 1 000 främmande arter.

 Den spanska skogssnigeln (även kallad mördarsnigel) är en välkänd invasiv art.
Den spanska skogssnigeln (även kallad mördarsnigel) är en välkänd invasiv art. FOTO: iStock

Inom begreppet främmande arter (djur, växter och svampar) ryms de arter som har kommit till Sverige med människans hjälp efter år 1800. Till dessa hör de välkända arterna spansk skogssnigel (mördarsnigel), signalkräfta och mårdhund.

Utrota växter

Då skador och bekämpning av invasiva arter kostar Sverige miljardbelopp varje år, har Artdatabanken fått i uppgift av Hav- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket att sammanställa en lista som kan underlätta prioriteringarna. Riskbedömningen avser sannolikheten att de utgör, eller kan komma att utgöra, en risk för inhemsk biologisk mångfald. Därmed kan man fastslå att utrotningen av dessa arter behöver prioriteras.

− Nästa steg blir att göra en kostnadsnyttoanalys som visar vad det kostar att utrota exempelvis en specifik växt, mot att inte utrota den, säger Susanne Eriksson, utredare vid Hav- och vattenmyndigheten.

Läs också: Så blir du av med grävling på tomten

Blomsterlupin snabbast expanderande

Listan inkluderar 1 033 arter – däribland blomsterlupin, som är en av de snabbast expanderande invasiva främmande arterna i dagsläget, från norr till söder. En såkallad dörrknackare (som ännu inte har etablerat sig i Sverige men som anses vara en stor risk) är svart och brun dvärgmal, som upptäcktes i ett stort bestånd i ett vattenfyllt grustag i Örebro län sommaren 2014.

På EU-nivå finns redan en lista över 49 ”värstingarter”. Till år 2020 ska de 1 033 arterna kokas ned till en liknande nationell lista, med arter som då kan bli förbjudna att handla med eller att föra in.

Här kan du läsa hela rapporten (obs: extern länk)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen