Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 mars 2019

Ny kampanj ska rädda bina

Naturens egna trädgårdsmästare är hotade. En tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna, vilket kommer att få konsekvenser för maten vi äter. Nu startar Naturskyddsföreningen kampanjen ”Rädda bina” för att engagera privatpersoner och företag.

 En tredjedel av biarterna som finns i Sverige är utrotningshotade.
En tredjedel av biarterna som finns i Sverige är utrotningshotade. FOTO: Roger Olsson

Ungefär en tredjedel av den maten vi äter är pollinerad av bin. Vi är helt beroende av bin och andra insekters viktiga arbete i naturen. I Sverige finns 270 biarter, men en tredjedel av dem är rödlistade. Orsakerna är gifter, sjukdomar, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar. Det är inte helt enkelt att veta hur utbredd minskningen är men många forskare är överens om att läget är allvarligt. Den biologiska mångfalden står inför svåra utmaningar om pollinatörer försvinner.

Läs också: Detta försvinner från din frukost – om bina dör

Operation ”Rädda bina”

Naturskyddsföreningen har nu dragit i gång en kampanj (obs: extern länk) som uppmuntrar privatpersoner till att bidra med insatser för bina. Det kan vara att låta en del av gräsmattan bli äng, plantera bivänliga blommor eller bygga ett vildbihotell.

”Nästan en procent av Sveriges yta är gräsmattor. Det är oftast artfattiga miljöer som sköts med stor miljöpåverkan och nästan helt saknar blommor som är binas mat. Här finns en stor potential att göra en viktig insats. Genom att omvandla delar av Sveriges enorma ytor av hårdklippta gräsmattor till ängar så ger vi bin och andra pollinatörer en chans att överleva. Tillsammans kan vi rädda bina”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

För den som inte har grönytor att plantera på kan man som konsument tänka på att köpa ekologisk mat och välja bort kemiska bekämpningsmedel.

Läs också: Nya fröer 2019: Blommor för dig, bina och fjärilarna

Ställer krav på politiker

Naturskyddsföreningen hoppas att initiativet ska öka trycket på politiker och företag att göra mer för att rädda bina. De ställer fyra krav på landets beslutsfattare:

  • Stöd ekologiskt jordbruk och naturbete.
  • Förbjud bekämpningsmedel som skadar bin.
  • Gör bortglömda grönytor till blommande marker.
  • Anta en aktionsplan för bina i varje kommun.

Läs också: Lär dig mer om biodling – här hittar du spännande fakta

 Med en bunt avsågade bambupinnar kan du bygga ett smart bibatteri.
Med en bunt avsågade bambupinnar kan du bygga ett smart bibatteri.

Så kan du hjälpa bina – i din trädgård!

Erbjud vilda blommor

Det enklaste sättet att locka bin är att erbjuda vilda blommor. Plantera blommor som bina gillar, till exempel lavendel och kärleksört, i en rabatt, kruka eller balkonglåda. Så in blommande växter vid sidan av grödorna på de så kallade kantzonerna och trädorna, eller gör om en bit av gräsmattan till en blommande ö av ängsblommor.

Bibatteri

En bunt avsågade bambupinnar eller ihåliga fläder- eller hallongrenar blir ett bibatteri. Bina använder utrymmet inuti pinnarna för att lägga ägg och lagra pollen.

Bihotell

En vedklabb med ett antal 8 centimeter långa hål i änden blir ett bra bihotell. Använd omväxlande 3–13 mm borr.

Ge bina vatten

Vatten är viktigt för bin. Med en vattenspegel i form av en damm eller ett fågelbad lägger bina energi på pollinering i stället för att leta efter vatten. Läs mer här om hur du kan bjuda törstiga bin vatten under heta sommardagar.

Läs också: Förvandla gräsmattan till en sommaräng!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen