Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 september 2017

Nej, det är ingen kanin! Här är Sveriges nya älsklingsfår

Hon har stil, öron som en kanin och gillar att titta på TV. Här är Tangará Flor, en stilig fårdam av en sort som är helt ny i Sverige.

– De är keliga allihop men Flor är speciell, hon är extra tam, säger Emma Jönsson, som driver Tangará Farm tillsammans med Maycon Vinborg.

Flor följer ofta efter folk, som en hund gör, det syns på filmen. När Maycon öppnar dörren travar hon glatt in och slår sig till ro i vardagsrummet.

Läs också: Se så gullig – lappgeten Melker är född

Först i Sverige

Rasen Border leicester är vanlig i England men Tangará Farm i Hörby är först med att få lamm med de klassiska långa öronen, den svarta nosen och den tjusigt kurviga nosryggen.

Tangará Flor är en av de första 14 av sin sort i Sverige och fler är på väg. Tanken är att de ska ingå i ett avelsprogram där Border leicester paras med gotlandsfår och svenska finullsfår för att få fram får som växer bra, får fin ull och är bra mammor.

Fin för utställning

I vanliga fall är Flor och hennes kamrater vita som snö. Den gula ullen i filmen beror på att hon gjorts extra fin för en utställning.

– Man brukar färga ullen gul så att det vita huvudet och formen på kroppen ska synas bra, men färgen försvinner först gången det regnar, säger Emma.

Läs också: Sötchock med svartnosfår – se filmen!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen