Nej, svanen har nog inte frusit fast
Stilla svan betyder inte fastfrusen svan. Förmodligen tar den det bara lugnt i kylan. Låt den ligga. Och ring inte polisen!
I inledningen av denna vinter har isen lagt sig på många vatten, även långt ner i södra Sverige. Som ett brev på posten kommer många larm om ”fastfrusna” svanar.
Människor har sett en eller flera svanar, vanligen knölsvanar, ligga stilla ute på isen och varit oroliga för att fåglarna frusit fast och inte kan komma loss.
Läs även: Ska fåglar matas med bröd?
Sparar energi
Erfarna viltrehabiliterare ger dock rådet att låta svanarna vara, och inte ringa polis eller brandkår. De har troligen INTE frusit fast, även om de ligger kvar i flera timmar.
En förklaring till fåglarnas stillsamhet under kalla dagar är att de helt enkelt sparar energi. En annan förklaring är att de kan ha svårt att gå på hala isar och därför lägger sig ned.
Varma fötter
Om svanar ändå fryser fast kan det ske första gången de kliver upp ur vattnet och lägger sig på isen. Då är det alltid bröstfjädrarna som fryser fast. De kan gå av när svanen försöker förflytta sig. Fötterna är för varma för att kunna frysa fast.
Om en svan, eller annan sjöfågel, ändå tycks kämpa för att komma loss kan det bero på att den fastnat i gammal fiskelina eller något annat. Kontakta då en viltrehabiliterare.
Läs även: Bjud fåglarna på julmat
Stanna på land
Du ska INTE själv ge dig ut på isen. Har du inte totalkoll på att den håller (och det har de flesta människor inte), så utsätter du dig för livsfara. Förmodligen helt i onödan.
Här finns viltrehabiliterare att kontakta:
- Viltakuten (viltakuten.se)
- Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (kfv-riks.se)
- Nordens viltrehabilitering (viltrehab.se)
Källor: Stockholms vildfågel rehab, Tidningen Djurskyddet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.