Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 augusti 2016

Niklas skrämde bort ilsken älg – hans metod får hela världen att häpna

Vad i hela friden gör man om en arg älg rusar emot en? De flesta skulle nog springa, men Niklas Larsson i Västerhaninge gick till motattack. Och blev kändis i både USA och Japan. Se filmen och andra roliga älgfilmer.

Niklas Larsson från Västerhaninge i Södermanland är en av våra stora Youtube-kändisar, i alla fall internationellt sett. I ett filmklipp från den varma påsken 2011 sätter han stopp för en älg som går till attack mot honom och hans lillasyster Annie Larsson.

Klippet har setts över 2,8 miljoner gånger och blivit uppmärksammat i bland annat USA och Japan.

– På CBS i USA kallades jag ”manliest man of the week”, säger 28-årige Niklas Larsson.

Till och med äventyraren Bear Grylls på Discovery lär ha varit imponerad. Niklas berättar att många agenturer i USA har velat köpa filmen och att han har tjänat litet ”småpengar” på att sälja filmen för enstaka visningar. Det mesta han fått är 500 euro från en TV-kanal i Japan. Men än idag håller han emot större erbjudanden.

– Jag vill inte skriva något kontrakt, för då kan de göra vad de vill med klippet och ha det som sitt eget material.

Platsen för dramatiken var föräldrarnas villatomt vid skogen nära militärområdet Berga, tre mil söder om Stockholm.

– Vi var på väg hem till huset och jag bar på ett järnspett som jag skulle ta med tillbaka. När älgen kom tänkte jag att jag måste visa att jag är större än den.

På klippet ser man älgen lufsa allt närmare Niklas och hans syster, och med några meter kvar går den till attack. Då tar Niklas upp spettet som ett spjut med båda händerna och vrålar till. Allt filmas med hans mobil, av en kompis till systern.

Älgen tvärstannar en dryg meter ifrån och ser helt villrådig ut. Efter att de blängt på varandra några sekunder lyfter Niklas spettet högt över huvudet, vrålar igen och börjar samtidigt gå emot älgen som slokörad lommar iväg.

–  Jag minns fortfarande älgens blodsprängda ögon, säger Niklas.

Var du inte rädd?
– Klart jag var rädd. Men där och då var det en maktkamp. En måste vika sig och det skulle inte vara jag.

Och vad säger du om att kallas manlig och modig?
– Modig? Har aldrig funderat på det. Jag tycker att jag är alldaglig och normal. Men jag har förstått att det är så här man ska bete sig mot vilda djur. Jag har googlat efteråt.

Hans metod är alltså att låta så mycket som möjligt och göra sig så stor som möjligt. Det var därför han lyfte spettet över sitt huvud och vrålade. Med sina nästan två meter och nästan 100 kilo hade han en del att komma med redan från början.

– Har man till exempel en ryggsäck kan man sätta den på huvudet och göra sig större. Man ska aldrig vända sig om och springa.

Niklas Larsson har faktiskt mött en hotfull älg tidigare och var inte alldeles oförberedd.

– När jag var 15 såg jag en älg som åt äpplen här utanför huset. Jag gick ut för att ge den en knäckemacka, men då tog den sats mot mig. Jag hoppade in i dörren och den stod utanför och fnös och skrapade med klöven i marken. Men då fick min pappa iväg den genom att ställa sig i dörren och vråla åt den.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen