Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 april 2019

Nilgåsen allt vanligare i Sverige – nu ska den skjutas

Mårdhund ställer till stor skada i svensk natur och har bekämpats länge. Nu varnar Naturvårdsverket för nilgåsen som blivit allt vanligare.

 Snygg är den, men Naturvårdsverket har beslutat att nilgåsen inte ska tillåtas sprida sig i Sverige. Nu ska den skjutas.
Snygg är den, men Naturvårdsverket har beslutat att nilgåsen inte ska tillåtas sprida sig i Sverige. Nu ska den skjutas. FOTO: shutterstock

Den vackra nilgåsen ska bort från Sverige. Det har Naturvårdsverket bestämt och sedan gett en insatsstyrka i uppdrag att skjuta alla nilgäss som kommer hit. Det skriver Artdatabanken på sin hemsida.

Hittills har fem nilgäss påträffats i Sverige i år och fyra av dem har skjutits. Arten bedöms som invasiv, vilket betyder att den är främmande för vår fauna och att den kan ställa till skada.

Läs också: Invasiva arter som ska utrotas

Kör bort andra

Enligt Artdatabanken är fågeln, som är något mindre än den vanliga grågåsen, aggressiv och kör bort andra andfåglar från häckningsplatserna. Dessutom kan den hybridisera med andra gäss och änder.

Forskaren Fredrik Dahl vid Sveriges lantbruksuniversitet är projektledare för ”insatsstyrkan mot främmande arter” och säger att de flesta människor, även fågelskådare, visar stor förståelse för att nilgässen bekämpas.

Vilda bestånd

Nilgåsen finns naturligt längs Nilen i Afrika samt söder om Sahara. Den har planterats in i Europa, bland annat England, och därefter spridit sig och bildat vilda populationer.

De senaste två åren har cirka 900 observationer av nilgås per år rapporterats till Artdatabanken.

Ring tipstelefon

Kampen mot nilgåsen ingår i Mårdhundsprojektet, som drivs av Naturvårdsverket. Förutom mårdhund och nilgås ska även tvättbjörn och vattensköldpadda bevakas och tas bort om de upptäcks.

Om du får syn på något av dessa djur i Sverige bör du rapportera på Artportalen.se eller ringa projektets tipstelefon 070-3399326.

Läs också: Trädgårsväxter som hotar naturen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen