Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 september 2019

Norska döda hundar – råd till svenska hundägare

Drygt 25 hundar har dött av en ännu okänd smitta som spridit sig i Norge. I Sverige har Svenska Kennelklubben infört ett tävlingsstopp för norska hundar och uppmanar till allmän försiktighet.

 Norska veterinärer har sedan tidigare gått ut med att det som drabbat de norska hundarna inte smittar. Svenska Kennelklubben manar till allmän försiktighet av flera skäl.
Norska veterinärer har sedan tidigare gått ut med att det som drabbat de norska hundarna inte smittar. Svenska Kennelklubben manar till allmän försiktighet av flera skäl. FOTO: Istock

I slutet på augusti bröt en smitta ut bland hundar i Norge. Det började med hundar som fick blodig diarré och kräktes, för att sedan i vissa fall plötsligt dö, vilket bland annat Expressen har rapporterat om.

Norska myndigheter vet inte exakt vad som har orsakat utbrottet. I de nordiska grannländerna vidtar man nu försiktighetsåtgärder.

Läs också: Att klappa hund eller katt minskar stress

Utbrott i Norge skapar oro

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben SKK, vill inte skrämma upp svenska hundägare utan menar att det är sunt förnuft som gäller.

– Generella råd från SKK i nuläget är att inte söka sig till samlingar där många hundar finns. Alla tävlingar och event är tillfällen för smittospridning även om norska hundar inte än välkomna på våra evenemang.

Svenska Kennelklubben har beslutat att tills vidare förbjuda norska hundar på svenska utställningar, prov och tävlingar, precis som de danska och finska motsvarigheterna har gjort.

Respektera hundägarens vilja

Ett generellt råd från SKK är också att din hund, oavsett tidpunkt, inte ska hälsa på alla andra hundar.

– Många tycker att det är trevligt att låta hundar hälsa på varandra och att man upplevs som sur gubbe om man säger nej, men det finns massvis av anledningar till att vara försiktig. En tik kan löpa och hundar du inte känner kan ha loppor och löss, säger Hans Rosenberg.

Det finns också hundar som inte tycker om att hälsa på andra människor och djur.

– Precis som att du inte går fram och hälsar på andras barn ska du inte gå fram och hälsa på hundar utan att fråga ägaren om det är okej. Den respekten vill vi verkligen få fram.

Uppsök veterinär vid symptom

Statens veterinärmedicinska anstalt följer noga utvecklingen i Norge. De skriver på sin sajt att de inte finns några uppgifter som visar på att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle innebära någon risk för hundar i Sverige.

”Det är inte heller någon risk för ökad sjukdom hos andra djurslag, varken i Norge eller i Sverige. SVA ser ingen anledning att rekommendera att hålla hundar i Sverige kopplade mer än vanligt, eller att avstå från att låta hundar som normalt träffas fortsätta med det”, skriver SVA.

Har du frågor eller funderingar kring din hunds hälsa ska du kontakta veterinär, uppmanar SVA.

– De reaktioner som de sjuka norska hundarna fått är vanliga symtom som hundar ofta uppvisar. Diarré och kräkningar är sådant som sker. Om du ska resa till Norge med din hund behöver du inte vara orolig så länge du ser till att hunden inte hälsar på andra hundar, säger Hans Rosenberg.

Läs mer om Statens veterinärmedicinska rekommendationer på myndighetens hemsida.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen