Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 december 2016

Norskt nej till att ge bort fjälltopp

Det omåttligt populära förslaget att Norge ger Finland en närbelägen fjälltopp i jubileumsgåva får nej av Norges statsminister.

Den 6 december nästa år fyller Finland 100 år som självständig nation. I Norge har ett förslag rests om att ge bort en bergstopp till sitt grannland i jubilemsgåva.

Finlands högsta punkt på 1 324 meter ligger i sluttningen av fjället Halti där den närmsta toppen på 1 331 ligger några meter in på den norska sidan. Den norske geofysikern Björn Geirr Harsson, och borgmästaren i kommunen där den aktuella toppen ligger, fick idén att ge bort några kvadratmeter så att Finlands högsta punkt blir en riktig topp, och inte pinsam gränspunkt i en sluttning.

Förslaget lanserades dessutom på en Facebook-sidan ”Halti som jubileumsgave” och bejublades av tiotusentals människor i hela världen.

Ej förenligt med den norska grundlagen

Nyligen sade dock Norges statsminister Erna Solberg nej med motiveringen att det inte var förenligt med den norska grundlagen.

Harsson och borgmästaren har dock inte gett upp. Harsson är pensionerad chef för norska kartverket och har räknat ut att gåvan utgör en så liten yta, 0,015 kvadratkilometer, att det inte skulle innebära någon ändring av något av ländernas officiella landyta.

– Vi kommer inte att ta nej till ett svar, säger Harsson till nyhetsbyrån Reuters.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen