Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 maj 2017

Nu kommer mästerflygarna - har inte landat på tio månader!

Tänk att du ser en tornseglare lämna boet på sensommaren. Och tänk dig att den därefter kommer att flyga i tio månader i sträck!

Vilken dag som helst kommer ett av sommarens käraste ljud tillbaka. Snart får vi höra tornseglarna svischa fram i den ljusa himlen med sina mjuka och välbekanta skrin.

Då har de flugit ända från Sydafrika och faktiskt hållit sig i luften mest hela tiden, sedan de var klara med häckningen förra sommaren. Forskare vid Lunds universitet har satt mikrodataloggar, som väger mindre än ett gram, på ett tjugotal tornseglare och fått fram häpnadsväckande uppgifter.

De sover i luften

Under de tio månader som tornseglarna inte sysslat med häckning befann de sig i luften mer än 99 procent av tiden. Otroligt nog hade tre av de undersökta fåglarna inte landat en endaste gång under tio månader.

De lever på flygande insekter och skaffar alltså all sin mat i luften. Forskarna vill förstås veta om de även sover i luften, men då behöver hjärnaktiviteten kunna mätas.

Undersökningar av fregattfåglar, större fåglar som lever i tropiska havsområden, visar att dessa sover i flykten. Än så länge finns dock inte mätinstrument små nog att kunna användas på tornseglare.

– Logiken säger att om tornseglare behöver sova då gör de det i luften. Det hoppas vi kunna ta reda på i framtiden, säger lundaforskaren Anders Hedenström till Dagens Nyheter.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen