Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 april 2017

Nu vaknar Sveriges sötaste djur

Många djur i den svenska naturen är förskräckligt söta. Särskilt de små. Hasselmusen är definitivt en kandidat till att toppa listan.

FOTO: IBL

Ungefär nu vaknar det möjligen gulligaste djuret vi har i vår fauna. Den lilla hasselmusen ligger i vinterdvala från oktober till en bra bit in på våren. Temperaturen avgör både när den går och lägger sig, och när den tittar fram igen. Varma vårar kan den vakna redan i slutet av mars, men kyliga vårar som den här kan den snusa till ända in i maj.

Vinterboet har den i marken under en stubbe eller en trädrot. Sommarhalvåret har den bo i buskar, fågelholkar eller trädhål. Sommarboet är runt med en diameter på 10-15 centimeter och byggt av gräs och löv.

Liten tröttmössa

sovande hasselmus
Den bedårande lilla hasselmusen gillar att sova på sommaren också. Om dagarna drar den svansen över sig och slumrar bort några timmar.

Även mycket av den ”vakna” delen av året sover hasselmusen bort. På dagen tar den en lång tupplur i sitt bo, eller kanske i ett övergivet fågelbo, med sin långa svans som täcke.

De stora ögonen skvallrar om ett nattligt liv. Den lilla gnagaren tillbringar nästan all sin tid uppe i träd och buskar, och få människor har haft lyckan att få se den.

Älskar hasslenötter

Hasselmusen gillar snårig vegetation med mycket buskar och småträd. Den är inte helt beroende av just hassel, även om namnet antyder att hasselnötter är bland det bästa den vet.

Arten finns upp till Östergötland-Västergötland-Dalsland och sällsynt norr därom, bland annat i Närke där den är landskapsdjur.

Hasselmusen bedöms som ”livskraftig”, men försvinner från områden där buskar röjs bort och även från skog med stark igenväxning. Den trivs bäst i marker med omväxlande vegetation.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen