Ny fisk sprider sig snabbt i Sverige – kan hota andra arter
Ett kilo svartmunnad smörbult kanske? Snart kan det bli ett vanligt erbjudande i fiskdisken. Fisken från Svarta havet sprider sig snabbt i Sverige.
Den är här för att stanna, inget snack om saken. Svartmunnad smörbult är en liten fiskart som har sitt ursprung i Svarta havet och Kaspiska havet, men via fartygs ballasttankar har den spritt sig till Östersjön.
För 25 år sedan påträffades fisken vid Polens kust där arten nu etablerat stora bestånd. Det var bara en tidsfråga innan den skulle dyka upp vid svenska kusten, och det skedde i Blekinge skärgård 2008. Nu har den spridit sig upp till Stockholms skärgård.
Läs också: Sex nya fågelarter i Sverige!
Vid provfisken vid Muskö fångade forskare förra året 61 exemplar av den knappt två decimeter långa fisken och i år är siffran nästan fem gånger så stor, 297 stycken.
Svartmunnad smörbult ses som en invasiv art. Med detta menas att den kommit hit med människans hjälp, att den sprider sig av egen kraft och att den skadar ekosystemet den hamnat i. Farhågan är att dess utbredning kommer att drabba andra arter, till exempel skrubbskädda och andra plattfiskar.
Förutom i Blekinges och Stockholms skärgårdar, och där emellan, finns smörbulten även i Göteborgs hamn och forskarna misstänker att den sprider sig så snabbt bland annat beroende på brist på rovfiskar.
Farhågan är att den ska ge sig in i Mälaren och dessutom gå upp i älvar och störa reproduktionen av lax och öring. Något större hopp om att få bort arten från svenska vatten finns egentligen inte, men Kustlaboratoriet vid SLU jobbar med en hanteringsplan för svartmunnad smörbult som ska bli klar i höst.
Smörbulten är dock inte enbart ett elände. Enligt en artikel på finska televisionen YLE:s webbsida har fisken blivit en populär matfisk i Polen och längs de baltiska kusterna.
Där fångas den tonvis och enligt finska miljöforskaren Riikka Puntila smakar den som abborre och är god som rökt. Även större rovfisk, samt sjöfåglar som skarv, äter gärna smörbulten.