Ny forskning: Ska vi mata fåglarna eller inte?
Att mata sina fågelvänner i sin egen trädgård är ju härligt! Och bra för fåglarna, eller?
Det är forskare från Lunds universitet som ska undersöka om det bara finns fördelar när fåglar blir matade av människor. Människomatning kan till exempel innebära att fåglar flyttar närmare städer och tätorter och därmed blir värre drabbade av exempelvis stress och avgaser.
Läs också: Katten Negus borta över en månad – hittad i Tyskland!
Bättre i kallt klimat
Tidigare studier visar på både positiva och negativa effekter av vintermatning. Tydligast är kanske att positiva effekter märks mest under riktigt kalla vintrar. Då ger fettrika solrosfrön och talgbollar småfåglarna ett extra energitillskott som gör att de lättare överlever nattkylan, skriver P4 Kristianstad.
Och nu ska de svenska fåglarnas mående forskas på, där fokus kommer ligga på blåmes och talgoxe.
Utgångspunkten är alltså att de positiva effekterna av fågelmatning för överlevnad överväger de negativa effekterna av luftföroreningar och annan stress när fåglar blir stadsbor i norr. I söder där klimatet är mildare skulle det vara tvärtom.
Läs också: 6 vanliga myter om fågelmatning
Häckningsförmågan kanske påverkas
Studien ska också se hur matningen påverkar fåglarnas framgång att häcka. Forskarna ska även utvärdera hur bra olika typer av fågelmat, exempelvis solrosfrön och jordnötter, är för talgoxar och blåmesar.
Ansvarig forskare för det nuvarande projektet är evolutionärekologen Caroline Isaksson, Lunds universitet
– Kanske finns det skräpmat även för fåglar. När vi är klara kan vi ge riktlinjer för hur och vad vi ska mata just dessa fåglar med för att de ska må så bra som möjligt, säger Caroline Isaksson till Lunds universitet.
Forskarna från Lunds universitet samarbetar med såväl kommuner, länsstyrelser som intresseorganisationer. Och till nästa vår kommer allmänheten få hjälpa till i insamlandet av data.
Läs också: Januari – var med och räkna vinterfåglarna på din tomt!