Ny forskning: Vart fjärde barn går inte ut – så kan du locka dem!
Naturen har inte samma dragningskraft på barn som förr i tiden. De fastnar vid datorn och andra skärmar. Men det finns enkla knep!
En Sifo-undersökning från tidigare i somras visar att en fjärdedel av barn i Sverige under den undersökta veckan inte var ute i naturen överhuvudtaget. Hälften av barnen var ute i naturen en timme eller mindre.
Undersökningen visar också att barnen tillbringade många timmar framför TV och andra skärmar, inklusive mobiltelefoner. Av de äldsta barnen (10-12 år) satt nästan en fjärdedel mer än 16 timmar vid en skärm under denna sommarvecka.
Kontakten med natur minskar
Enligt Världsnaturfonden WWF, som beställt undersökningen, har människans kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren.
– Dagens samhälle ser helt annorlunda ut med teknikutveckling, inomhusarbete, och de flesta bor i tätorter. Och för bara någon generation sedan hade många en släkting på landet som de bodde hos på somrarna. Vi vet att det finns många fördelar med att vara i naturen, inte minst för vår hälsa och vårt välmående, säger WWF:s Vicki Lee Wallgren.
Motsträviga barn
Ny forskning om förskolebarn, gjord av Stockholms universitet, visar att barn som vistas regelbundet i naturen utvecklar en större empati för det som är levande.
Har du barn som är motsträviga till att gå ut? Det kanske äldsta av alla knep duger än: Ta med något att äta. Vägen till naturen kan mycket väl gå genom barnens magar. När man väl är ute kan kottar, stenar, pinnar, fåglar, djurspår, gropar, ”grottor” eller vad som helst i bästa fall väcka intresse.
Och kanske viktigast av allt: Var inte ute för länge om barnen inte vill. Hellre en halvtimme då och då, än en grinig dagsutflykt ingen vill göra om.