Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 mars 2017

Ny forskning: Vart fjärde barn går inte ut – så kan du locka dem!

Naturen har inte samma dragningskraft på barn som förr i tiden. De fastnar vid datorn och andra skärmar. Men det finns enkla knep!

En Sifo-undersökning från tidigare i somras visar att en fjärdedel av barn i Sverige under den undersökta veckan inte var ute i naturen överhuvudtaget. Hälften av barnen var ute i naturen en timme eller mindre.

Undersökningen visar också att barnen tillbringade många timmar framför TV och andra skärmar, inklusive mobiltelefoner. Av de äldsta barnen (10-12 år) satt nästan en fjärdedel mer än 16 timmar vid en skärm under denna sommarvecka.

Kontakten med natur minskar

Enligt Världsnaturfonden WWF, som beställt undersökningen, har människans kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren.

– Dagens samhälle ser helt annorlunda ut med teknikutveckling, inomhusarbete, och de flesta bor i tätorter. Och för bara någon generation sedan hade många en släkting på landet som de bodde hos på somrarna. Vi vet att det finns många fördelar med att vara i naturen, inte minst för vår hälsa och vårt välmående, säger WWF:s Vicki Lee Wallgren.

Motsträviga barn

Ny forskning om förskolebarn, gjord av Stockholms universitet, visar att barn som vistas regelbundet i naturen utvecklar en större empati för det som är levande.

Har du barn som är motsträviga till att gå ut? Det kanske äldsta av alla knep duger än: Ta med något att äta. Vägen till naturen kan mycket väl gå genom barnens magar. När man väl är ute kan kottar, stenar, pinnar, fåglar, djurspår, gropar, ”grottor” eller vad som helst i bästa fall väcka intresse.

Och kanske viktigast av allt: Var inte ute för länge om barnen inte vill. Hellre en halvtimme då och då, än en grinig dagsutflykt ingen vill göra om.

Ut med barnen i naturen – 3 superenkla tips

 • Fika ute. Enklare blir det inte. Ta med något gott och något att sitta på. En halvtimme är bättre än ingenting.
 • Ät ute. Grilla korv (om eldning är tillåtet), koka på campingkök eller ta med en mattermos.
 • Göm lördagsgodiset ute. Rita en enkel karta och gör en skattjakt.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen