Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 juni 2019

Ny metod att bota björnrädsla: Gå ut i björnskogen!

Torra fakta om björn, nej det biter inte på människors oro. Bästa sättet att komma över sin rädsla är att gå med en expert i marker där björnen finns.

 Bege dig ut i björnskogen – och bota din rädsla!
Bege dig ut i björnskogen – och bota din rädsla! FOTO: kenneth johansson

Vågar du inte gå ut i skogen och plocka bär, i rädsla för att stöta ihop med en björn? Du är inte ensam. Rovdjursrädsla begränsar åtskilliga människor i Sverige i deras vardags- och friluftsliv.

Enkelriktad info

Enligt Maria Johansson, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet, har information om björn hittills mest förmedlats i form av torra fakta utan förståelse för människors känslor. Det har ofta varit enkelriktad information från myndigheter på möten i byar där invånarna oroat sig för traktens björnar.

Läs också: Kolla in alla våra härliga rabarberrecept!

Kontrollerat i skogen

Nu har ett svensknorskt samarbete lett till ett nytt sätt att bota björnrädsla. Det går ut på att det är bättre att under kontrollerade former ta ut björnrädda människor i björnens miljö.

Studien har gjorts av Lunds universitet, Mittuniversitetet, Sveriges lantbruksuniversitet samt Norsk institutt for naturforskning.

Läs också: Så tar du bort fästingen på rätt sätt!

Följer sändaren

Effektivaste sättet att bota björnrädsla är att vandra tillsammans med en forskare som guide i ett område där en sändarförsedd björn rör sig.

Gruppen följer via instrument hur björnen rör sig, och närmar sig djuret systematiskt.

Via sändarens signaler kan man uppfatta precis när björnen drar sig undan. Och det gör den nästan alltid innan någon fått en skymt av den.

Besöka björnens viloplats

En annan sorts vandring sker utan närkontakt med björnen. Guiden har gått sträckan tidigare och kan berätta hur björnen har rört sig. Det är möjligt att gå fram till platser där björnen till exempel har vilat sig.

Den tredje, och minst effektiva, varianten är vandring i en björnpark. Björnen är synlig i hägn, och blir föremål för samtal och guidens berättelser.

Björnen gillar snårig mark

En viktig komponent i att komma åt sin rädsla för björn är att veta vilken typ av terräng björnen gärna väljer.

– Björnen föredrar snårig mark, som en bärplockare inte väljer i första hand. Och så fort den får korn på människor sticker den normalt sett iväg, säger Maria Johansson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Läs också: Svidknott – sommarens värsta blodsugare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen