Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 juni 2019

Ny studie: Så skadar terrängkörning naturen

Terrängkörningen har ökat och därmed skadorna på naturen. Särskilt på vinter och vår störs de vilda djuren. Även friluftsliv, skogsbruk och jordbruk påverkas.

 Terrängkörning påverkar bland annat de vilda djuren negativt, visar Naturvårdsverkets undersökning.
Terrängkörning påverkar bland annat de vilda djuren negativt, visar Naturvårdsverkets undersökning. FOTO: Istock

Naturvårdsverket har undersökt terrängkörningens påverkan på djur, natur och friluftsliv.

Anledningen är att terrängkörning med motorfordon ökat, både när det gäller arbetsredskap och när privatpersoner lättare vill komma ut i naturen.

Läs också: Debatt: ”Skoteråkare förstör fjällvärlden”

Bara tillåtet på väg

Generellt är det förbjudet att köra motorfordon i terräng, och terräng är enligt lagen i princip allt som inte är väg.

Det visar sig att ”negativ påverkan på djur sker vid en störning från ett motordrivet fordon i terräng”. Särskilt mycket påverkas vilda djur under vintern, när de kämpar med att hitta föda, och under våren när de får ungar.

Snön packas hård

Skador sker också på mark och vegetation och det gäller framför allt vid körning på barmark, men även när snön packas hårt där snöskoterleder går fram.

Skadorna vid terrängkörning kan även uppstå indirekt genom erosion, dränering och grumling av vattendrag.

Störningarna tros dock inte på det stora hela ha så stor påverkan på den biologiska mångfalden. Däremot kan det lokalt ”få stora konsekvenser” vid upprepad terrängkörning på fel plats och vid fel tid på året.

Skadar höstsådd

Lokalt orsakas ”betydande skador” på trädplantor i skogsbruket och på vall och höstsådd gröda i jordbruket av snöskotrar, fyrhjulingar och motorcyklar.

Andra problem är att skogsbrukets körning påverkar renars ”födosöksområden” negativt och att snöskotrar genom ”lukt, ljud och visuellt” stör friluftslivet.

Här betonar dock studien att det behövs ”förståelse” mellan de som rör sig i naturen eftersom snöskotrar kan ge grupper som äldre, barnfamiljer och funktionshindrade chansen till fina naturupplevelser.

Mer studier behövs

Allt terrängkörning är naturligtvis inte förbjuden, och i ”modernt” jordbruk och skogsbruk bedöms den som nödvändig. Nöjeskörning i terräng är dock förbjuden på barmark, även på egen mark, för naturens och friluftslivets skull.

Slutligen bedömer Naturvårdsverket att det behövs mer studier om terrängkörning.

Läs också: Allt du behöver veta om allemansrätten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen