Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 februari 2018

Ny typ av fågelinfluensa i Sverige

Blekinge har drabbats av ett fall av fågelinfluensa som inte påträffats i Sverige förut. En örn visade sig bära på viruset, som inte är farligt för människor.

 En skadad havsörn, som senare dog, visade sig bära på en för Sverige ny typ av fågelinfluensa. Foto: Jens Mattsson/SVA
En skadad havsörn, som senare dog, visade sig bära på en för Sverige ny typ av fågelinfluensa. Foto: Jens Mattsson/SVA

En skadad havsörn som dog hos en viltrehabiliterare i Blekinge visade sig ha fågelinfluensa av typen H5N6. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på sin webbsida.

Denna typ av virus har inte påträffats i Sverige förut, men däremot längre söderut i Europa under vintern. Det har inte visat sig vara farligt för människor, till skillnad från ett annat H5N6-virus som finns i Asien.

– I Europa har viruset, förutom på vilda fåglar, även haft några utbrott på tamfågel, säger Karin Åhl på Jordbruksverket i SVA:s pressmeddelande.

Läs också: Salmonella ökar bland katter

Goda rutiner viktigt

Hon berättar att det varit utbrott av viruset på enstaka kommersiella fjäderbesättningar nere i Europa.

– För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel, säger Karin Åhl i pressmeddelandet.

Läs också: Naturvård räddar fåglar

”Inte samma dödlighet”

Karl Ståhl på SVA säger att detta virus är nära besläktat med H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar i Sverige 2016 och 2017, och då även orsakade utbrott hos fjäderfä.

– Men H5N6 har inte rapporterats i alls samma omfattning och heller inte förknippats med samma dödlighet, säger Karl Ståhl.

SVA meddelar att skyddsnivå 1 gäller i Sverige, vilket innebär att fjäderfä får gå ut, men att foder och vatten ska ges under tak eller under ett skydd utomhus.

Läs också: Så håller du småfåglarna friska

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen