Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 maj 2017

Nyfödda älgkalven räddades av fiskare – ”Den frös något så fruktansvärt”

Helgens fisketuren för Sven-Ivar Norlin och Sixten Karlsson fick ett abrupt slut när de fick rädda en nyfödd och vilsen älgkalv som kom simmande rakt emot deras fiskebåt.

FOTO: Istock

Det var på söndagen som Sven-Ivar Norlin och Sixten Karlsson var på en fisketur i sjön Satmyrsjön i Sundö i Vindelns kommun när de såg en liten älgkalv som sprang utmed sjökanten. Kalven var så nyfödd att den fortfarande hade navelsträngen kvar men trots det syntes mamman inte till.

Simmade rakt mot båten

Efter att kalven stått vid sjöbrynet en stund gav den sig ner i vattnet och simmade mot fiskebåten där Sven-Ivar och Sixten satt.

– Man märkte att kalven ville komma till båten, säger Sven-Ivar.

Men båten var alltför långt ut i vattnet och efter en bit fick kalven vända och simma tillbaka till land. Sven-Ivar och Sixten såg den kliva upp på stranden.

– Den frös något så fruktansvärt så när den kom upp på land ramlade den bara ihop, säger Sven-Ivar till Svt nyheter Västerbotten.

Eftersom vattnet var kallt, ungefär tre grader, bestämde de sig för att se efter kalven och se till att den klarade sig tills älgkon dök upp.

– Men hon dök aldrig upp, så vi ringde till en annan bybo som kunde ta med en filt som vi kunde värma kalven med, säger Sven-Ivar.

Både Sven-Ivar och Sixten är jägare och vana att hantera djur. Tillsammans med grannen Nils-Göran Långström tog de den lilla kalven i en filt och körde honom på en fyrhjuling till ett garage i närheten för att värma honom.

Bara ett par dagar gammal

Eftersom kalven fortfarande hade navelsträngen kvar var den antagligen inte mer än ett par dagar gammal när den hittades. I området finns en hel del björn och Sven-Ivar Norlins uppskattning är att älgkon tyvärr blivit dödad av en björn.

Efter att de flyttat kalven till garaget kontaktade de polisen för att ta reda på vad de skulle göra. De tog även kontakt med Christer Johansson från Älgens Hus i Bjurholm som kom till platsen. Nu finns älgkalven på älgfarmen i Bjurholm där den blir omhändertagen.

– Vi har fått godkänt av polisen att försöka rädda livet på kalven och ta hand om den. Så länge jag får skriftligt besked av jakträttsinnehavaren, alltså de som hittade kalven, att de inte vill göra anspråk på kalven så får den självklart bo hos oss på älgfarmen, säger Christer Johansson.

Läs också: Kolla in älgkalvens underbara glädjeskutt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen