Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 september 2017

Nytt hälsopiller – en helg i ett glashus i skogen!

Kan svensk natur fungera som ett hälsopiller för utländska stressade människor? De frågar man sig i det projekt där fem personer placerades en helg i ett glashus mitt i Dalslands skogar.

 Husen som försökspersonerna bott i är av glas och trä har byggts upp på ön Henriksholm i sjön Ånimmen i Dalsland.
Husen som försökspersonerna bott i är av glas och trä har byggts upp på ön Henriksholm i sjön Ånimmen i Dalsland. FOTO: Visit Sweden

Förra helgen placerades fem stressade personer från olika länder mitt ute på en ö i djupaste Dalsland.

En brittisk programledaren, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA, en journalist från Storbritannien och en polis från Tyskland fick under tre dagar njuta av det tysta lugnet i den svenska naturen.

Bland tallar och betesmarker gjorde de upp eld och paddlade kanot och njöt av naturen precis som många svenskar gör.

De övernattade i var sitt vackert glashus med utsikt över skogen och stjärnhimmeln.

Läs också: 10 vardagliga ting i Sverige som är exotiskt för turisten

Studeras av forskare

Projektet som de deltar i går ut på att undersöka hur personernas välbefinnande påverkas av tre dygn i den vackra svenska naturen och just nu studerar forskare från Karolinska institutet resultatet från helgens tester.

Hypotesen är att den svenska naturen kommer att fungera som rena hälsopillret för de stressade utländska besökarna med en vanligtvis hektisk vardag i storstaden.

Men även om resultatet inte beräknas vara klart förrän den 10 oktober verkar besökarna ha haft riktigt omvälvande helg.

– Jag har haft en upplevelse som förändrar mitt liv, en upplevelse jag aldrig kommer att glömma, skriver en av deltagarna Baqer Keshwani, från New York, i sin blogg.

När resultatet presenteras i oktober kommer också en minidokumentär om deltagarna och deras upplevelser.

Läs också: Dra åt skogen – då blir du lyckligare

Glashus mitt i skogen

En av de saker Baqer Keshwani var mest imponerad av var att få bo i ett av de vackra glashusen med naturen nära inpå hela tiden.

– Husen såg vackra ut när vi kom, men den verkliga skönheten såg jag inte förrän nästa morgon. Huset var gjort i obehandlat trä och plexiglas runt för att vi skulle kunna se utsidan. Vilken upplevelse det verkligen var! skriver han.

Men projektet är inte bara en undersökning. Det är även ett sätt att inspirera internationella medier att uppmärksamma Sverige som resmål och lyfta skönheten med den svenska skogen. Bakom initiativet som kallas The 72 Hour Cabin, står bland andra Visit Sweden.

Läs också: 5 fantastiska hälsoeffekter av friluftsliv

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen