Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 februari

Om blomman luktar fel så dör fjärilen

Ny forskning visar att vilda blommor kan dofta helt annorlunda om bestånden är skilda åt. Fjärilar som söker nektar tror att de kommit fel – och dör!

 Denna amerikanska blomma av släktet Lithophragma är släkt med vår mandelblomma, och visar sig dofta olika beroende på var den växer.
Denna amerikanska blomma av släktet Lithophragma är släkt med vår mandelblomma, och visar sig dofta olika beroende på var den växer. FOTO: ibl

Vilda blommor kan dofta helt annorlunda än likadana blommor bara någon mil bort. Det upptäckte en Lundaforskare när han studerade växter på den amerikanska västkusten.

Forskaren Magne Friberg undersökte tillsammans med amerikanska kolleger en sorts stenbräcka, som kan lukta till exempel som tallskog på en plats och som tuggummi på en annan. Evolutionen har gjort att bestånden utvecklat olika dofter. Läs också: Nya fröer – locka fjärilar till dig

Kände inte igen sig

Denna skillnad i doft visade sig vara förödande för en fjärilsart, som drogs till doften den kände igen från blommorna i dess hemområde.

Om dessa fjärilar fladdrade iväg till ett annat bestånd, som doftade annorlunda, kände de inte igen blomman.

Behöver blommans nektar

Fjärilsarten är dock präglad på just ”sin” sorts stenbräckas doft. De parar sig på blomman, dricker dess nektar och lägger ägg i blommorna. Hittar de inte blomman med doften de känner igen, så dör de.

Detta tragiska öde kan fjärilarna dessutom dela med själva blomman, eftersom blomman i sin tur är beroende av fjärilen för sin pollinering och därmed sin överlevnad.

Släkting i Sverige

Om blommor flyttas för att förstärka ett bestånd som försvagats till exempel av klimatförändringar, riskerar de att ha fel doft för fjärilarna. Dessa pollinerar då inte de införda blommorna, som alltså inte sprider sig.

I Sverige finns mandelblomma, en släkting till den undersökta växten. Vår mandelblomma kallas även stenbräcka och knölbräcka.

Läs också: Sex blomsterarter som attraherar fjärilar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen