Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 maj 2019

Oönskad jordekorre avlivades direkt

Söt? Visst, men den kan ställa till stor skada i svensk natur. Den sibiriska jordekorren som hittades i Skåne fick inte leva vidare.

 Ränderna på ryggen visar tydligt att sibirisk jordekorre är en annan art än vår ursprungliga art av ekorre.
Ränderna på ryggen visar tydligt att sibirisk jordekorre är en annan art än vår ursprungliga art av ekorre. FOTO: shutterstock

I Sverige har vi naturligt vår vanliga ekorre, som också kallas röd ekorre. Nu har en ny art av ekorre hittats i Skåne, nämligen en sibirisk jordekorre.

Arten finns normalt i Ryssland och österut i Asien, men har hållits som sällskapsdjur i Europa. De vilda bestånd som etablerat sig i bland annat Belgien, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Italien har troligen sitt ursprung i förrymda eller utsläppta djur.

Läs också: Nilgås ska hållas borta

Jordekorren tar fågelägg

Sibirisk jordekorre bedöms av Naturvårdsverket som en invasiv art. Man tror att den kan leva och sprida sig i Sverige och att den kan ställa till skada för andra arter.

Till skillnad från vår vanliga ekorre tar den fågelägg och fågelungar i bon. Till exempel bedöms den vara svår på att ta ägg och ungar av den sibiriska fågelarten brunsångare.

Den lille rackaren går också in i trädgårdar och äter grödor och plantor och kan ställa till skada på fruktträd. Till råga på allt är den en effektiv spridare av borrelia, skriver natursidan.se.

Sover på vintern

Sibirisk jordekorre liknar inte röd ekorre särskilt mycket. Typiskt är de fem mörka längsgående banden över ryggen. Till skillnad från vår ekorre går den i ide över vintern.

Det hittills enda exemplaret hittades i Torup utanför Malmö och avlivades. Troligen hade den rymt från, eller släppts ut av, en privatperson.

Ring om du ser en

Ett exemplar lär även ha setts i skånska Abbekås för några månader sedan, och det bedöms i så fall ha varit en annan individ.

Om du själv får syn på en sådan här ekorre, kontakta Mårdhundsprojektet, som har uppdrag av Naturvårdsverket, på telefon 070-339 93 26.

Läs också: Fler arter som inte får sprida sig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen