Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 31 augusti 2018

Ovanlig giftsvamp dök upp i Uppsala

Den giftiga djävulssoppen har klivit in på fastlandet. Tidigare fanns den bara på Öland och Gotland. Ett varmare klimat kan få den att sprida sig.

 Stor och kraftfull och giftig. Djävulssoppen liknar inga ätbara soppar och du ska inte kunna ta fel.
Stor och kraftfull och giftig. Djävulssoppen liknar inga ätbara soppar och du ska inte kunna ta fel. FOTO: ibl

En extremt sällsynt giftsvamp har plötsligt dykt upp i Uppsala. Djävulssoppen är tidigare bara känd från några få platser på Öland och Gotland.

– Det är väldigt spännande, säger mykolog Michael Krikorev på Artdatabanken på SLU i Uppsala till Land.

Allt började med att en kvinna lade upp några bilder i Facebookgruppen Svampklapp av en märklig rödaktig svamp hon hittat.

Läs också: Svampen som kallas ”skogens kyckling”

Sensationellt

Långa diskussioner och spekulationer följde och när experter till slut fick lägga vantarna på svampen bestämdes den sensationellt till djävulssopp. Enligt Michal Krikorev behövs det för säkerhets skull bara en DNA-undersökning också.

– Men vi är redan till 99 procent säkra, säger han.

Som svampexpert är han mycket entusiastisk, men lika kul är det kanske inte för en vanlig svampplockare att av misstag eller okunskap få en djävulssopp i korgen.

– Det ska man inte behöva vara rädd för. Den liknar inte alls karljohan, strävsoppar och andra soppar man kan äta. Undvik bara soppar med röda färger på rot och rör, säger Michael Krikorev.

Titta under hatten

För den som till att börja med inte känner igen en sopp, finns en enkel regel: Titta under hatten. Där sitter rör så tätt ihop att hattens undersida ser ut att vara täckt av skumgummi.

Skulle det värsta inträffa, så kan det ändå inte gå hur illa som helst.

– Djävulssoppen kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Men den är inte dödlig, säger Krikorev.

Väntar på värme

Att den mycket ovanliga svampen nu oväntat visat sig i Uppsala, så långt från andra kända växtplaster, kan han bara spekulera i.

– Dess mycel kan vila länge i jorden och vänta på värme och fukt.

Kanske har mycelet, alltså svampens underjordiska och trådlika nätverk som den tar upp näring med, funnits i marken i hundra år. Den extrema värmen och regnet som följde har sedan fått fruktknoppar att ”poppa upp”.

Läs också: Här ska du leta efter svamp

Kan bli fler fynd

Djävulssopp är vanligare söderut i Europa och Michael Krikorev tror inte att det framöver är omöjligt med fler fynd av djävulssopp här i norr, i takt med att klimatet blir varmare.

Svampen växer med ek och möjligen andra ädellövträd, och trivs i kalkhaltig mark. Han nämner Sparreholm i Sörmland, Tinnerö eklandskap i Östergötland och Kinnekulle i Västergötland som tänkbara växtplatser.

Om man tror att man hittat en djävulssopp, så låt den gärna stå kvar. Den är rödlistad men inte fridlyst, så det är inte förbjudet att plocka den. Fast den som plockar för att äta har väl ingen anledning.

Stor och tung

– Den är väldigt spektakulär. Stor och tung. Det är oetiskt, men inte olagligt att plocka den. Svampindividen finns i marken och överlever. Det är bara fruktkropparna som sticker upp, som äpplen på ett äppelträd, säger Michael Krikorev.

Han berättar att folk ibland tror att de hittat djävulssopp, men att det då oftast är eldsopp det handlar om. Den växer i kalkhaltiga ädellövlandskap i södra och mellersta Sverige, alltså tänkbara fyndplatser även för djävulssopp.

Läs också: Makalöst god paj – på ÄTBAR svamp!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen