Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 juli 2018

Oväntade rådet! Så ska du göra om tuppen anfaller

Har du en ilsken tupp? En som sparkas och slåss? Här är expertens bästa råd för att få bukt med problemet – och det är inte det som man oftast får höra.

 Känn igen tecknen. Låg tyngdpunkt och stirrig blick, dags att backa. Foto: iStock.
Känn igen tecknen. Låg tyngdpunkt och stirrig blick, dags att backa. Foto: iStock.

Upp med en hand alla som stått i hönsgården och bröstat sig mot en ilsken tupp. Kanske har du till och med stått uppflugen på en stege och skrikit ”kuckelikuu” eller brottat ner en ilsken tupp på rygg.

En ilsken tupp i hönsgården är inte roligt och råden som cirkulerar är att människan ska ta herraväldet, sätta sig högst upp på gödselstacken.

Fel, fel, fel, hävdar hönsexperten Robert Plamondon i en artikel i Mother Earth News.

Läs också: 7 spännande hönsraser att satsa på

Gör inte som tuppen

Enligt Robert är det att spela tuppens spel.

– En tupp som anfaller tror att du också är en tupp. Han vill övertyga dig att anta utmaningen till duell och svarar du på det förstärker du vanföreställningen. Dessutom, vad vinner du på att spöa en fyra kilos fågel?

Det finns där emot en hel del att förlora. Vissa hävdar att man måste vinna tuppfajten för barnens skull, för att tuppen inte ska ge sig på dem, men även om du vinner en match är det kört. Varje gång han ser en tvåbening närma sig ser han en fiende, är tvåbeningen dessutom ett litet barn känner han sig ännu tryggare med att vinna matchen.

Läs också: Skaffa höns – det här behöver du veta

Så här ska du göra i stället för att bryta beteendet. Har du redan lekt tuppkrig med din elaka tupp kan det ta tid. Börja med att säga till dig själv ”jag är inget höns, jag behöver inte tuppa mig”, sedan är planen som följer.

1. Slåss aldrig. Backa långsamt. Kom ihåg att tuppen aldrig kan tvinga dig att duellera. Välj att vara folk, inte fågel.

2. Skräms inte. Rusa inte fram mot tuppen så att du triggar ett försvar. Titta på tupparna i gänget och se hur de laddar när de vill slåss. Små danser med halvt utfällda vingar säger ”nu är du hotfull och jag vill ge igen”. Backa för att undvika bråk.

3. Ge tuppen godis. Tuppar brukar komma av sig om fienden visar sig bjuda på havregryn.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen