Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 februari 2020

Övernattning i björngömsle

Tänk att sitta tyst i en koja och se en vild björn närma sig! Detta lockar allt fler turister till nordlig svensk landsbygd. Följ med Land på en övernattning i björngömsle.

 Bert Mårtensson är själv fascinerad av björnar och lägger ner mycket arbete på sina två gömslen där han erbjuder viltskådning.
Bert Mårtensson är själv fascinerad av björnar och lägger ner mycket arbete på sina två gömslen där han erbjuder viltskådning. FOTO: rolf segerstdt

Jämten och turistentreprenören Bert Mårtensson slutade sälja björnjakt och byggde björngömslen i stället.

Han märker att allt fler vill uppleva björn på nära håll, och han tycker själv att det är lika fascinerande varje gång att se en björn.

Lands Rolf Segerstedt tog plats en sommarnatt i ett av hans gömslen och berättar här om några spännande timmar.

Inom synhåll från ett gömsle finns i regel en åtel utlagd för att locka björnar. Bert Mårtensson lägger vanligen ut sparade älgrester från jakten, trafikdödade djur och slaktrester.

Läs också: Rovfåglar i Sverige – så känner du igen demSå här kan en natt i björngömsle se ut:

17:00

 Bert Mårtensson gömsle står intill en myr där åteln ligger med en äldre skog som fond.
Bert Mårtensson gömsle står intill en myr där åteln ligger med en äldre skog som fond. FOTO: rolf segerstedt

Anländer till Bert Mårtenssons björngömsle i Kärmsjöskogen, som ligger i Västernorrlands län, nära gränserna till Jämtlands och Västerbottens län.

18:00

 Gömslets insida är enkel men funktionell. Små fönster gör det möjligt att hålla koll på vad som händer på myren utan att själv synas.
Gömslets insida är enkel men funktionell. Små fönster gör det möjligt att hålla koll på vad som händer på myren utan att själv synas. FOTO: rolf segerstedt

Sovsäck, kikare och kameragrejerna upplockade. Tar fram kaffetermosen och mackor som jag haft med själv. Vill man så ordnar Bert även matpaket. Bereder mig på en lång väntan och håller hela tiden utkik efter rörelser i skogen.

18:35

 I det sena kvällsljuset dyker en rödräv upp och letar mat kring åteln. Den är mycket försiktig, kanske känner den att det finns en björn i närheten.
I det sena kvällsljuset dyker en rödräv upp och letar mat kring åteln. Den är mycket försiktig, kanske känner den att det finns en björn i närheten. FOTO: rolf segerstedt

Dåsar till lite men ser något röra sig utanför fönstergluggen. Bara 30 meter utanför gömslet lunkar en räv och letar mat. Den stannar och äter lite men rör sig hela tiden och försvinner efter en kvart.

20:13

 Strax efter skymningen kommer en stor björn med en tydlig och ljus halskrage.
Strax efter skymningen kommer en stor björn med en tydlig och ljus halskrage. FOTO: rolf segerstedt

Det har varit stilla länge och jag har hunnit fika en gång till då jag ser en rörelse långt in i skogen. Jag anar ett björnhuvud mellan träden och mycket riktigt, en rund och fin björn med ljust band över nacken kommer. Mäktig känsla, den känns nära genom kameran då den går fram och äter på åteln. Den stannar en halvtimme och går sedan in i skogen, själv sitter jag där med ett brett leende.

21:00

 Björnen går med bestämda steg fram till åteln, cirka 50 meter från gömslet.
Björnen går med bestämda steg fram till åteln, cirka 50 meter från gömslet. FOTO: rolf segerstedt

Tar en godisbit för att fira. Tänker att det här är ett vinnande koncept för alla inblandade, björnen får mat, Bert får betalt och jag en häftig upplevelse och bilder.

23:00

En korp flyger förbi, annars har det inte hänt något. Mörkret lägger sig och det gör jag också.

03:00

Jag har varit vaken en stund, ljuset börjar återvända. I halvdunklet ser jag något röra på sig och kan konstatera att två rävar rör sig utanför gömslet och kring åteln.

06:00

Taltrasten sjunger utanför gömslet, en nötskrika låter men annars händer inget mer. Jag börjar packa ihop men håller hela tiden uppsikt mot skogen, björnar kan dyka upp även på morgonen, men inte idag.

08:00

Bert hämtar mig och jag lämnar efter en spännande natt och jag planerar redan för nästa besök.

8 svenska björngömslen

wildnordic.se

Järbo, Gästrikland

vargas.se

Annefors, Hälsingland

norrigarden.se

Ramsjö, Hälsingland

lofsdalenbearsden.com

Lofsdalen, Härjedalen

photohides.se

Backe, Jämtland

wildjamtland.se

Landön, Jämtland

wildlifelapland.com

Dorotea, Lappland

Hideandsee.se

Svartlå, Boden Norrbotten

Läs också: Ugglor i Sverige – så känner du igen dem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen