Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 januari 2017

Överraskande fakta: Katten spinner inte bara för att den är nöjd

Spinnandet är ett spännande mysterium. Ingen vet allt om det men en sak är säker, katten spinner inte bara för att den är nöjd.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Den spinner för att den inte kan ryta…

Cat yawning

Katter och folk från norra delen av Sverige har en sak gemensam, de kan prata både på in- och utandning. Katten spinner både när den andas in och när den andas ut.

Spinnandet är inte heller något alla katter kan. Stora kattdjur som lejon har ett stumt tungben. Det låter dem ryta men inte spinna. Den spinnande tamkatten har ett flexibelt tungben som kan skapa vibrationer. Det gör att den kan spinna men har inte stadga nog för ett ordentligt rytande.

…för att den sover så mycket

grey cat

Ingen vet allt om varför katter spinner men enligt den brittiska kattexperten Pam Johnson-Bennett har spinnandet en stärkande och helande funktion. Katten spinner med vibrationer på mellan 25 and 150 Hertz. Vibrationerna är ett smart sätt att aktivera och stärka muskler och skelett utan att använda så mycket energi. Det behöver katten för att inte bli benskör och svag när den sover sina 16 timmar per dag.

Upptäckten att kattens stärker skelettet med vibrationer kan eventuellt komma till nytta när astronauter tappar styrka och bentäthet i tyngdlöst tillstånd. Forskning pågår.

… för att lindra det som gör ont

sad british short hair kitten

Spinnande frigör smärtlindrande endorfiner. Därför kan en katt spinna när den är sjuk, har ont eller riktigt stressad. Endorfinerna tröstar och lindrar.

En kattmamma som föder sina ungar brukar spinna under tiden för att lindra smärtan.

… för att prata med barnen

Siberian cat

Nyfödda kattungar föds både blinda och döva men de kan känna vibrationer. Därför spinner kattmamman för att visa dem att hon är där.

Nyfödda katter spinner sedan tillbaka samtidigt som de trampar för att mjölken ska rinna till.

… för att visa att den trivs

Woman and feline

De nyfödda katternas spinnvanor fortsätter genom hela livet som en symbol för ”mys”. När de känner sig nöjda, varma, mätta och trygga spinner de, gärna samtidigt som de trampar med tassarna som de gjorde hos mamma.

… för att blidka fienden

Woman Kissing Black Cat

Enligt Pam Johnson-Bennett brukar kattexperter likna kattens spinnande vid människans leende. Leendet kan vara ett tecken på en positiv känsla men också plockas fram om man känner sig trängd.

Därför kan katter som känner sig osäkra smälla av en spinnomgång för att lugna någon annan. Tänk på det när du plockar upp en katt i famnen och den genast börjar spinna. Den kanske inte gillar läget alls.

… för att få som de vill

Cat sits in the white plate.

Katter har räknat ut vad som får människor att smälta. Forskare vid universitetet i Essex har upptäckt att katter har ett speciellt spinnljud de plockar fram när de vill ha mat. De kombinerar spinnljudet med ett extra ljud som påminner om små barns gråt.

Musklerna kring stämbanden gör spinnandet medan stämbanden själva producerar ett högfrekvent ljud som människor har svårt att ignorera.

Uppfordrande och mysigt på en gång, en oslagbar kombination.

Spara

Spara

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen