Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 mars 2019

Oxen Skalman älskar ridturer

Frida Olofssons oxe Skalman har vuxit upp i stallet. Kanske är det därför han är så snäll när hon sätter sig i sadeln.

 Frida Olofsson har lärt sin oxe Skalman att bli riden.
Frida Olofsson har lärt sin oxe Skalman att bli riden. FOTO: Privat

– Jag vet inte om han är speciell eller om alla oxar är så här, säger Frida Olofsson när Land ringer upp.

Skalman är en snart 1,5 år gammal korsning av SRB och Hereford. Han väger imponerande 790 kilo och bor tillsammans med sin oxkompis Bamse i Frida Olssons stall på Hammarö utanför Karlstad.

Har synts på tv och i tidningar

Skalman har en specialitet – han tar med Frida på ridturer. Tack vare det har han blivit något av en lokalkändis. På senare tid har Skalman och Frida synts lokaltidningen Värmlands folkblad och SVT Nyheter Värmland.

Frida berättar att det hela började med en fix idé hos henne.

– Jag har ridit hästar i alla år. När jag skaffade Skalman var han för liten för att dra vagn och jag tänkte att det skulle vara roligt att testa honom så länge.

Läs också: Här tränas ”problemhästarna” – utan bett, huvudlag eller tyglar

Skillnaden på att rida häst och oxe

 Skalman är god vän med Frida Olofssons hästar och har delar samma hage med.
Skalman är god vän med Frida Olofssons hästar och har delar samma hage med. FOTO: Privat

Sagt och gjort. Frida som är travtränare till vardags fick snart känna på skillnaden mellan en travhäst och en oxe. Oxen Skalman har ett helt annat lynne, säger hon.

– Skalman är jättesnäll hela tiden. En häst är mycket nervigare. Ibland tänker jag ”jag orkar inte rida på häst i dag, jag tar en tur på Skalman i stället”. Då blir det en lugn skogstur.

Skalman har en egen Facebooksida där Frida lägger upp bilder och filmer från hur de tränar. Under posterna får han mycket kärlek med hjärtan och uppmuntrande kommentarer.

Blir väl ompysslad mellan ridturerna

Skalman bor i en egen box i samma stall som Fridas hästar. Han får daglig skönhetsvård i form av borstning. När klövarna växer åker han i väg och får dem verkade.

I övrigt är Skalman mycket lättskött. Hans älsklingsmat är bananer, äpplen och päron. När han har vuxit till sig lite mer och snön försvunnit ska Frida börja träna honom på att dra vagn.

– Det är många som hör av sig nu när vi synts i tv och tidningar. Jag kommer fortsätta att träna Skalman och även den yngre oxen Bamse. Oxar är slitstarka djur som tycker om att jobba, detta är inga konstigheter för dem, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen